Hlavní obsah

Francie zatkla radikálního hudebníka napojeného na atentátníka Breivika

Norského hudebníka Kristiana Vikernese, který měl podle BBC vazby na atentátníka Anderse Breivika, zadržela v úterý francouzská policie. Spolu se svou manželkou jsou podezřelí z „přípravy velkého teroristického činu“, uvedlo francouzské ministerstvo vnitra. Vikernes už byl v minulosti odsouzen za vraždu a tíhne podle úřadů ke krajní pravici.

Foto: Profimedia.cz

Kristian Vikernes.

Článek

Francouzský ministr vnitra prohlásil, že Kristian Vikernes představoval „potenciální hrozbu pro společnost“. Policie ho zadržela poté, co jeho žena koupila čtyři pušky. Na držení střelných zbraní ale měla povolení. Vikernesovu manželku policisté zadrželi spolu s ním.

Vikernese francouzské úřady popsaly jako neonacistu. V minulosti prý dostal od Anderse Breivika kopii jeho manifestu, ve které nastínil svou radikální pravicovou ideologii.

Breivik v Norsku před dvěma lety zabil celkem 77 lidí. Osm jich usmrtil výbuch Breivikovy bomby v centru Osla, dalších 69 jich postřílel na ostrově Utøya. Loni soud Breivika poslal na 21 let do vězení.

Francouzští vyšetřovatelé měli podle nejmenovaného zdroje citovaného BBC podezření, že Vikernes „může spáchat násilný čin“.

Blackmetalový hudebník Vikernes je svým fanouškům známý pod pseudonymem Varg. V roce 1994 ho soud za ubodání jednoho z jeho přátel poslal do vězení. Podle vyšetřovatelů také v Oslu vypálil několik kostelů.

Z vězení byl propuštěn v roce 2009. Odstěhoval se do Francie, kde žije s manželkou a třemi dětmi.

Na svých internetových stránkách Vikernes komentoval Breivikův manifest, zároveň ale kritizoval to, že zabil nevinné Nory. Breivikovo prohlášení má patnáct set stránek a naznačuje jeho plánované křížové tažení proti muslimům, uvedla BBC.

Reklama

Související články

Breivik dostal 21 let vězení, neodvolá se

Norský soud v pátek uznal vinným pravicového radikála Anderse Behringa Breivika, který loni v červenci zabil 77 lidí, z terorismu a poslal jej do vězení na 21...

Výběr článků

Načítám