Hlavní obsah

Zeman představil v Berlíně svůj evropský sen, chce společnou armádu EU

Právo, Jiří Ovčáček (Berlín)
Berlín
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek představil v Berlíně svůj evropský sen. Vyslovil se pro společnou zahraniční, obrannou a ekonomickou politiku EU. Tradičně také vyzdvihl investice, které považuje za prezidentské téma.

Foto: Filip Nerad, ČTK

Prezident Miloš Zeman na berlínské Humboldtově univerzitě

Článek

„Jsem politik s evropským snem, ale musím varovat, možná je můj sen velmi nebezpečný pro Evropu a EU,“ pronesl Zeman v úvodu své řeči na berlínské Humboldtově univerzitě.

Prezident vyjmenoval podle něj tři klíčová témata: společnou unijní zahraniční, obrannou a ekonomickou politiku. O otázce životního prostředí prohlásil, že mluvit nebude. „To by byla řeč na tři hodiny a já nejsem Fidel Castro,“ poznamenal Zeman.

„Jsem pro sjednocení zahraniční politiky EU,“ uvedl prezident, který kriticky hovořil o evropském appeasementu. "Víme z historie appeasementu, že Hitler, Mussolini a další byli silnější a silnější po jakékoli fázi vyjednávání," prohlásil.

Za největší hrozbu přitom označil mezinárodní terorismus, který má základ v náboženském fundamentalismu. „Největším nebezpečím pro 21. století je terorismus,“ podotkl Zeman.

Anketa

Jste pro společnou ekonomickou, zahraniční a obrannou politiku EU?
Ano
27,9 %
Ne
72,1 %
Celkem hlasovalo 24136 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám