Hlavní obsah

Německo trápí rozsáhlé záplavy, dál hrozí Dunaj i Labe

V bavorském Pasově sice Dunaj už kulminoval a jeho hladina tam pomalu klesá, stejně jako hladina Innu, přesto jih a východ Německa i v úterý nadále ohrožují rozsáhlé povodně. Pasov, kde se stékají tři řeky, je stále pod vodu a situace se v noci značně zhoršila v Řezně. V saské metropoli Drážďany byl pro automobily uzavřen první most přes Labe.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Zaplavené centrum Pasova

Článek

V Pasově hladina Dunaje u soutoku s Innem dosáhla nejvyšší úrovně za více než 500 let. V pondělí večer kulminovala na více než 12,88 metru a pak začala pozvolna klesat. [celá zpráva]

Absolutní rekord z roku 1501, tedy 13,20 metru, tak veletok v Pasově nepřekonal.

Ve tři hodiny ráno voda dosahovala k rysce 1250 centimetrů, v šest ráno naměřili 1224 centimetrů. Obyvatelé zaplaveného města se musí obejít bez pitné vody, elektřiny i telefonního spojení po pevných linkách.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Obyvatel pasova sleduje ze střechy hladinu vody.

Několik menších obcí však bylo evakuováno dál proti proudu Dunaje. Kritických hodnot má hladina Dunaje dosáhnout v okrese Deggendorf. V pondělí večer hrozilo v Řezně, kde Dunaj dosahoval výšky 665 cm, zaplavení několika ulic. V Řezně bylo v noci  vyhlášeno varování před živelní pohromou, dopoledne se očekává kulminace na 6,80 metru, což je 130leté maximum. V jedné místní škole bylo preventivně zřízeno nouzové přístřeší s 365 skládacími lehátky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zatopená dálnice A8 spojující Mnichov se SalzburgemVideo: Reuters

Ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko se očekává, že situace bude horší než při stoleté vodě z roku 2002. Město Halle se připravuje na nejhorší povodeň za posledních 70 let. Ve městě byly hráze zpevňovány pytli s pískem a systémem mobilních zábran. Řeka tam Sála stoupla na 7,5 metru a přivezli tam 100 000 pytlů s pískem z Hannoveru.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Rozlitá Mulda v Grimmě

Napjatá zůstává situace také v Sasku, včetně města Grimma, kde lze historickým centrem projet jen ve člunu.

V lipském okrese bylo evakuováno 6000 lidí, protože dál stoupá hladina Labe. Tatáž řeka, přitékající z promáčeného Česka, ohrožuje také Drážďany, kde už byl uzavřen první most pro automobily. Krátce před půlnocí tam hladina dosahovala úrovně 7,08 metru. V příštích dnech by měla kulminovat na hodnotě kolem devíti metrů. Přesto se nečeká, že by byla situace srovnatelná s rokem 2002, kdy hladina dosáhla 9,40 metru, a bylo zaplaveno staré město.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Hráz z pytlů s pískem v Drážďanech

Ráno byl vyhlášen kritický stav i v Magdeburku. V Míšni stouplo Labe na 7,89 metru.

Reklama

Výběr článků

Načítám