Hlavní obsah

Airbusu, kterým letěl Nečas s Kubou do Moskvy, prasklo přední sklo

Právo, Michael Švec (Moskva)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dramatický průběh měl nedělní let premiéra Petra Nečase a ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (oba ODS) z Prahy do Moskvy. Vládnímu speciálu Airbus A319, jímž česká delegace na návštěvu Ruska letěla, totiž nad Běloruskem prasklo přední sklo. Předseda vlády i ostatní pasažéři jsou v pořádku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem průmyslu Martinem Kubou (oba ODS)

Článek

Kapitán ihned zahájil klesání do bezpečné letové hladiny a posádka připravovala pasažéry na nouzové přistání.

Letoun se otočil v asi pětikilometrové výšce nad běloruským Minskem, kapitán se ale nakonec rozhodl pokračovat v nižší letové hladině až do Moskvy, kde stroj přistál v půl čtvrté SELČ.

Mluvčí generálního štábu Jana Růžičková podle ČTK upřesnila, že poškozena byla jen přední vrchní krycí vrstva skla. "Piloti provedli všechny potřebné úkony a sestoupili na nižší letovou výšku. Po vyhodnocení situace a s ohledem na charakter závady se rozhodli pokračovat dál v letu do Moskvy, kde bezpečně přistáli. V žádném případě nedošlo k ohrožení ani posádky, ani cestujících," potvrdila Růžičková.

Foto: Právo

Screenshot z mobilní aplikace Flightradar24 ukazuje vládní letadlo, v němž cestoval premiér Petr Nečas. Pokud letadlo oznámí stav nouze, v aplikaci se zobrazí červeně.

Prezident Odborového sdružení pilotů ČSA (CZALPA) Stanislav Fiala ČTK řekl, že rozhodnutí pokračovat v letu je zcela v souladu s bezpečnostními pravidly. "Sklo letadla sestává z několika vrstev a praskne obvykle jenom jedna. Je na to postup, jak se má letět dál. Nevyžaduje se tedy přistání na nejbližším letišti," uvedl Fiala. Letoun v takových případech pak podle typu pokračuje se sníženou rychlostí.

Bezprostředně po přistání nebylo jasné, jestli pro Nečase, který má v pondělí letět do Soči a Petrohradu, vyšle armáda jiný stroj, zda bude závada opravena či premiér využije druhý airbus vládní letky, který v Rusku využívá početná podnikatelská delegace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám