Hlavní obsah

Ve Stockholmu hořela už pátou noc auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

V noci na pátek pokračovaly protesty ve švédském Stockholmu, kdy mladí lidé opět zapalovali auta a budovy, uvedla agentura DPA. Třinást lidí vě věku 18 až 25 let bylo zatčeno, potvrdila policie. Zapáleny byly i dvě školy na severu metropole, jedna v Tenstě a jedna v Kistě. Přesto byla situace o něco klidnější.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátou noc pokračovaly ve Stockholmu noční nepokojeVideo: Reuters

 
Článek

Násilí se postupně rozšiřuje ze čtvrti Husby, kde protesty propukly. Nepokoje už zasáhly i čtvrti, kde bydlí střední třída, a místní obyvatelé ustavili hlídky, které se snaží dozírat na klid v ulicích.

Dav v Rinkeby na severu metropole zapálil šest vozů zaparkovaných u sebe, pět z nich shořelo zcela. Další tři auta hořela na jihu v předměstí Norsborg. Na jihu útočníci zapálili také policejní stanice v Älvsjö, požár ale hasiči rychle zlikvidovali. Policie kvůli nočním násilnostem zadržela v Älvsjö osm lidí a čtyři pak v Norsborgu.

Foto: Scanpix Sweden, Reuters

Hasiči na stockholmském předměstí Kista hasí zapálený vůz.

Požár auta ve čtvrti Sollentuna se rozšířil i do přilehlého nákupního střediska, než ho hasiči stihli uhasit.

Počet požárů z noci na pátek ještě nebyl uveden, mělo jich být méně než o noc dříve, kdy  jich bylo na osmdesát, přičemž bylo zapáleno dvacet aut. Hasiči uvedli, že je obtížné naráz zvládnout tolik požárů, takže museli nechat některá auta shořet.

I když se podle úřadů situace uklidňuje, stockholmská policie přesto oznámila, že se rozhodla povolat posily z jiných částí země. Mluvčí policie Kjell Lindgren prohlásil, že policie musí počítat s tím, že budu udržovat svou silnou přítomnost v ulicích: "Jsme k tomu připraveni v nadcházejících dnech, týdnech, jak dlouho bude třeba."

Foto: Fredrik Sandberg, ČTK/AP

Hasiči u spáleného auta

Protesty vyvolal policejní zásah v Husby, při kterém byl zastřelen 69letý muž. V Husby žijí především přistěhovalci, nezaměstnanost mezi nimi dosahuje 80 procent. [celá zpráva]

Násilné protesty propukly v neděli večer. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám