Hlavní obsah

Zeman na státní večeři v Polsku původ soli zkoumat nebude

Novinky, Jiří Ovčáček (Varšava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman nebude na čtvrteční státní večeři s polským protějškem Bronislawem Komorowským zkoumat původ soli. Podle Zemana jsou důležitější témata jednání. Zmínil například investice.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Českého prezidenta Miloše Zemana přivítal ve Varšavě jeho polský protějšek Bronislaw Komorowski.

Článek

"Až budu s panem prezidentem večeřet, tak si naberu ze slánky sůl a nebudu se ptát, odkud pochází," řekl Zeman po jednání s Komorowským v prezidentském paláci ve Varšavě na dotaz, zda bude při večeři zkoumat složení polských potravin.

Důležitějším tématem jsou podle Zemana investice společnosti ČEZ nebo PKN Orlen.

Polské potraviny a kravata

Komorowski pak potvrdil, že na večeři budou servírovány právě polské potraviny. Zároveň Zemanovi nabídl, aby si v budoucnu společně prohlédli polský solný důl. Český prezident souhlasil.

Zeman na tiskové konferenci ocenil, že mu Komorowski blahopřál k vítězství v přímé volbě prezidenta půl hodiny po vyhlášení výsledků. Podle Zemana v době, kdy byli ještě někteří čeští politici překvapeni. "Jako výraz poděkování jsem si vzal na tuto tiskovou konferenci kravatu v polských národních barvách," podotkl prezident.

Zeman na tiskové konferenci kladl důraz právě na ekonomickou spolupráci. Poznamenal, že když v Praze nastupoval do letadla, bylo zcela zaplněno podnikatelskou delegací. Do Polska s prezidentem odletěl například šéf ČEZ Daniel Beneš.

"I politik je lobbista svého druhu a na tomto typu lobbismu nevidím nic špatného," řekl Zeman k tématu ekonomické diplomacie.

Poláci mají nejraději Čechy

Prezidenti si společné jednání pochvalovali. "Atmosféra prvního setkání byla daleko příjemnější než počasí ve Varšavě," uvedl Zeman s odkazem na déšť v polském hlavním městě.

Podle Komorowského polsko-české vztahy rozkvétají. Odkázal na průzkum veřejného mínění, podle kterého Poláci mají ze všech národů nejraději Čechy. Komorowski věří, že se to promítne i do ekonomických vztahů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám