Hlavní obsah

Chci jednotné řízení eurozóny i unie do dvou let, prohlásil francouzský prezident

– Paříž
Novinky, rei

Francouzský prezident François Hollande ve čtvrtek vyzval k vytvoření společné ekonomické vlády pro celou eurozónu, jež by měla společného prezidenta, vydávala společné dluhopisy a dohlížela na rozpočty v měnové unii se systémem harmonizovaných daní. Hlava Francie rovněž očekává přetvoření Evropské unie v plně politickou do dvou let.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Článek

„Moje iniciativa má čtyři body, které předkládám našim partnerům. Prvním je vytvoření ekonomické vlády se zeměmi eurozóny, která by se scházela každý měsíc s opravdovým prezidentem jmenovaným na delší období,“ řekl Hollande.

„Tato ekonomická vláda bude jednat o hlavních politických a ekonomických rozhodnutích členských států, harmonizovat daňovou politiku, zahájí sbližování sociální politiky a začne bitvu s daňovými podvody,“ dodal.

Mezi dalšími jeho cíli je společný boj proti nezaměstnanosti mladých a společná koordinace přechodu k obnovitelným zdrojům energie i nová etapa „fiskální integrace s rozpočtovou kapacitou a postupnou možností zvyšování dluhu“.

Podle Hollanda je čas na „novou fázi evropské integrace“. „Evropská myšlenka si žádá vývoj. Neuspěje-li, zmizí z mapy světa i představivosti lidí. Je čas pro novou ambici,“ řekl prezident.

Němci společné dluhopisy nechtějí

Německá kancléřka Angela Merkelová už loni vyzvala k utvoření politické unie. [celá zpráva]

Podpořili ji následně šéfové diplomacií dalších deseti členských zemí EU včetně Polska, Itálie, Nizozemska, Rakouska či Španělska. V jejich návrhu bylo také zřízení postu prezidenta Evropské unie voleného občany.

Francie je podle Hollandova čtvrtečního vystoupení ochotna dát takové unii obsah.

Podle agentury Reuters ale pravděpodobně Hollandovy návrhy týkající se společných dluhopisů narazí u Němců, kteří byli dosud zásadně proti. Agentura také připomněla, že hlava země galského kohouta své představy přednesla v čase, kdy v Británii ožila debata o referendu o setrvání v unii. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám