Hlavní obsah

Nemáš ruce, nemáš otisky, nikam nejedeš. Imigrační bylo neoblomné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kazašský umělec Karipbek Kujukov, který se narodil bez rukou, nedostal v dubnu povolení ke vstupu do Velké Británie, protože úřadům nemohl poskytnout otisky svých prstů. Kujukov chtěl podle BBC navštívit protijadernou konferenci v Edinburghu. Od Britského konzulátu v Istanbulu ale dostal dopis, že jeho „biometrické údaje jsou špatné kvality“.

BEZ KOMENTÁŘE: Kazašský umělec Karipbek Kujukov

 
Článek

Britský konzulát proto kazašského umělce vyzval, aby žádost o vízum podal znovu.

Podle britského ministerstva vnitra vízum nebylo čtyřiačtyřicetiletému umělci zamítnuto a nastalá situace patrně byla důsledkem "chybné komunikace".

Kujukov musel účast na konferenci zrušit a neskrývá rozčarování. "Možná nepochopili, že jsem handicapovaný nebo se nepodívali na přiložené údaje," řekl. "Ale v mé on-line podávané žádosti o vízum bylo napsáno, že jsem umělec a že nemám paže. Maluji štětcem, který držím v ústech nebo mezi prsty na nohou," dodal.

Kujukov se narodil v oblasti Semipalatinsk, která byla v dobách Sovětského svazu hlavním jaderným testovacím prostorem. Mnoho tisíc dětí se tu narodilo s postižením v době, kdy se tu prováděly jaderné testy. Svým malováním Kujukov vede posledních 20 let kampaň za jaderné odzbrojení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám