Hlavní obsah

V Budapešti se sešel Světový židovský kongres

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Za mimořádně přísných bezpečnostních opatření začalo včera v hlavním městě Maďarska třídenní zasedání Světového židovského kongresu (World Jewish Congress – WJC). Přijelo na něj 500 delegátů zastupujících židovské organizace z více než sta zemí světa.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Americký obchodník Ronald Lauder na Světovém kongresu Židů v Budapešti

Článek

V pohotovosti je policie i maďarská tajná služba, v metropoli podle neoficiálních zpráv nyní operují i agenti izraelského Mosadu a americké FBI. Po útoku v Bostonu například v okolí budapešťského hotelu Intercontinental, kde se kongres koná, odstranili všechny odpadkové koše. Okolní ulice policie uzavřela a na Dunaji hlídkují policejní čluny.

Znepokojuje rasismus a neonacismus

Zahájení kongresu se zúčastnil maďarský premiér Viktor Orbán, přijela i řada diplomatů, své zástupce vyslaly vlády Německa, Ruska a Izraele. Na kongresu vystoupí například šéf německé diplomacie Guido Westerwelle, očekáván je náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov.

Kongres se koná speciálně v Budapešti na znamení podpory stotisícové komunity Židů v Maďarsku.

V zemi jsou poměrně časté projevy antisemitismu. Před týdnem například v Budapešti napadli Ference Orosze, předsedu protirasistické Společnosti Raoula Wallenberga, který žádal fotbalové fanoušky, aby přestali křičet „Sieg Heil“.

Krajní pravice demonstrovala

Kongres má jednat o projevech neonacismu v Evropě a o situaci na Blízkém východě. „V Maďarsku i v dalších evropských zemích dramaticky roste počet antisemitských a rasistických projevů. Mezi Židy to budí obavy,“ uvedli představitelé WJC.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Den před zahájením kongresu uspořádala maďarská krajní pravice demonstraci proti bolševismu a sionismu. V centru metropole se sešla asi tisícovka jejích stoupenců. Šéf extrémně pravicové strany Jobbik Gábor Vona vyzval Židy, aby se omluvili „za vraždy Maďarů“, které podle jeho tvrzení spáchali „židovští komunisté“ za bývalého režimu.

Poslanec za Jobbik Márton Gyöngyösi v projevu tvrdil, že v maďarských školkách vychovávají děti v duchu sionismu.

„Rovněž maďarská média jsou pod sionistickým tlakem a stále častěji publikují ničím nepodložené informace o údajném maďarském antisemitismu,“ prohlásil poslanec.

Gyöngyösi v minulosti vyzval k sestavení seznamu maďarských poslanců, kteří mají maďarské a izraelské občanství.

V Maďarsku je jedna z největších obcí

Policie původně akci zakázala, ale soud po odvolání se organizátorů akci povolil. Orbán se nechal ještě v pátek slyšet, že demonstrace by se stejně měla zakázat, ale nestalo se tak.

V Maďarsku žije stále jedna z největších židovských obcí v Evropě.

Ředitel Světového židovského kongresu Ronald Lauder ještě před zahájením zasedání upozornil, že v Maďarsku je stále hodně nepřátel Židů. „Nepovažuji premiéra Orbána za antisemitu, ale v jeho zemi, a bohužel i v jeho straně FIDESZ, je hodně nepřátel Židů,“ řekl Lauder německému deníku Tagesspiegel.

Prezident židovské obce v Maďarsku Péter Feldmájer přiznává, že Židé pociťují v zemi strach. „Sílící extremistické a antisemitské útoky vyvolávají ve většině našich členů nepříjemné pocity,“ řekl týdeníku Der Spiegel.

Podle průzkumu sociologa Andráse Kovácse v roce 1993 označovalo Židy za nesympatické lidi 14 procent Maďarů a v roce 2010 už 28 procent.

Za holocaustu bylo z území Maďarska odvlečeno přes 400 tisíc Židů. Většina z nich zahynula v Osvětimi. Každý rok se v Budapešti koná na jejich památku tzv. pochod života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám