Hlavní obsah

V Římě objevili tajný Mussoliniho bunkr

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Pracovníci v Římě objevili další z bunkrů bývalého vůdce fašistické Itálie Benita Mussoliniho. Objekt se nachází pod palácem Venezia, který se chystají renovovat. Podle expertů se jedná o nejtajnější a poslední Mussoliniho bunkr.

BEZ KOMENTÁŘE: V Římě objevili tajný Mussoliniho bunkr

 
Článek

Objekt má devět místností a nachází se 15 metrů pod zemí, informoval minulý týden list La Stampa. Architekti Carlo Serafini a Anna Imponenteová náhodou objevili dřevěný poklop, který k němu vedl, když před plánovanou rekonstrukcí procházeli prostorami paláce z 15. století, z něhož je nyní muzeum.

„Když jsme pak viděli beton, bylo to jasné,“ řekl Serafini.

Je to již dvanáctý objevený kryt, který dal pro sebe Mussolini vybudovat. Podle architekta se jedná o „poslední bunkr Benita Mussoliniho“. Objekt totiž nebyl dokončen, ve zdech zely stále jen díry připravené pro instalaci vodovodního potrubí a elektrických rozvodů.

Serafini řekl, že zdi a stropy jsou tak pevné, že by ustály bombardování spojenci. „Místy jsou zdi téměř dva metry tlusté,“ uvedl. Dodal, že bunkr byl pravděpodobně konstruován pouze pro Mussoliniho a jednu další osobu, zřejmě jeho milenku Clarettu Petacciovou.

Foto: Profimedia.cz

Benito Mussolini (1883-1945)

Mussolini byl svržen v roce 1943 a společně s Petacciovou popraven partyzány.

Bunkr bude brzy stejně jako všechny, které byly objeveny dříve, zpřístupněn veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám