Hlavní obsah

Zvolení papeže chudých je překvapením, shoduje se tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volbu nového papeže komentuje tisk po celém světě. Zdůrazňuje nejen, že jde o prvního papeže z Latinské Ameriky. Zmiňuje také, že volba byla překvapivá a píše o Františkově asketismu i konzervativních názorech na sňatky homosexuálů nebo jeho odmítání antikoncepce.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Nově zvolený papež František odchází z baziliky Santa Maria Maggiore v Římě.

Článek

„Končí církev, jakou známe, centrum křesťanství se přenáší z Evropy,“ uvádí na svém webu polská Gazeta Wyborcza. Kardinálové podle ní chtěli novou krev.

Jezuita, otec Waclaw Oszajce ale v listu zdůrazňuje, že pro obyčejné křesťany se toho moc nemění, protože kardinál Bergoglio kritizoval sňatky homosexuálů. Otázkou ale je, zda se mu podaří vyřešit spory s nekatolickým světem.

Polský list také zdůrazňuje, že nový papež je přesvědčen, že církev by měla stát na straně chudých a myslí si, že během jeho pontifikátu ubyde byrokracie a formalismu.

Der Spiegel: intelektuál a asketa

Německý týdeník Der Spiegel uvádí na svém webu, že „s Jorgem Mariem Bergogliem nikdo vážně nepočítal a nyní je papežem, prvním z Latinské Ameriky a prvním jezuitským.“ Doplňuje, že František je známý jako „intelektuál a charismatický asketa, který neustále kritizoval korupci a bídu“.

List Süddeutsche Zeitung přímo použil titulek „Papež chudých, chudý papež“. Zdůraznil také, že mluví v jednoduchých větách o bratrství, důvěře a o tom, že papež i věřící jsou na jedné společné cestě“. Nepřímo ho tak staví do kontrastu s Benediktem XVI., který často mluvil ve složitých větách.

Katolická církev stojí před krizí v celé Evropě a Bergoglio to ví.
z komentáře německého týdeníku Focus

Německý tisk věnuje novému papeži velkou pozornost také proto, že studoval v Německu. Zmiňuje to i týdeník Focus, podle něj nebude přehlížet problémy Evropy, i když je a Argentiny: „Katolická církev stojí před krizí v celé Evropě a Bergoglio to ví. Arcibiskup Buenos Aires zná problémy Starého kontinentu, studoval ve Frankfurtu a působil v Cordobě.

Uvádí, že se mu nemusí podařit vyřešit všechny problémy církve, zejména otázku kurie. Focus ale cituje znalce Andrease Englische, který říká, že František ví málo o vládním aparátu ve Vatikánu.

Francouzský katolický list La Croix připomíná „tíži následnictví“, kterou pro Františka může být zvlášť obtížné nést v situaci, kdy „emeritní papež“ Benedikt XVI. neodešel z Vatikánu.

Dogma kontra otevřenost

„Povede tento stařec svou církev a její stoupence k větší otevřenosti vůči ženám a lidem s odlišnou sexuální orientací, nebo zůstane jako jeho předchůdci rigidním ochráncem starých dogmat?“ píše v komentáři levicový francouzský list Libération.

Le Parisien se zase ptá, zda volbou Františka chtěli kardinálové změnit tón a představit tvář církve jako organizace méně dogmatické, humánnější a charismatičtější. „Je to skutečně bod obratu? Znalci to tvrdí. Na takový závěr je ale přeci jen moc brzy,“ píše list.

Podle deníku The Times má papež „mimořádnou příležitost obnovit morální autoritu církve“. Jeho konzervatismus nutně neznamená, že se nemůže pustit do reforem pošramocené reputace církve, soudí list.

Podobného názoru je list The Daily Telegraph, který poukazuje na papežovu skromnost a na jeho milosrdenství. „Doufejme, že papež František dokáže oživit křesťanského ducha nejen na zelených pastvinách Nového světa, ale i v Evropě,“ napsal list.

Podle deníku The Guardian je třeba zvolení nového papeže chápat jako „uznání faktu, že je nezbytné zahájit nový dialog s důrazem na sociální spravedlnost“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám