Hlavní obsah

Bulharská vláda padla pod tíhou protestů proti vysokým cenám elektřiny

• Aktualizováno

Bulharský předseda vlády Bojko Borisov a všichni ministři jeho vlády podají ve středu demisi. Premiér to podle agentury Reuters oznámil v parlamentu. Borisovův kabinet čelí kritice kvůli vysokým cenám elektřiny. Za jejich růst Bulhaři viní také společnost ČEZ. Licence ale firmě zatím odebrána nebyla, ač to Borisov v úterý avizoval.

Protesty v Bulharsku

 
Článek

"Nechci být svědkem krveprolití v ulicích, nehodlám přihlížet, jak budovu parlamentu ohrazují ostnatým drátem. Stát potřebuje novou dávku důvěry, o směrování vlády rozhoduje lid," řekl podle ČTK Borisov poslancům.

Bulhaři už několik dní masově demonstrují proti vysokým cenám elektřiny. Ve městě Veliko Tarnovo se dokonce zapálil psychicky nemocný mladý muž. [celá zpráva]

V noci na středu proti demonstrantům zasahovala policie. Demonstranti mimo jiné požadovali i demisi premiéra a znárodnění energetických podniků.

O den dříve tvrdil, že neodstoupí

Ještě v úterý přitom Borisov tvrdil, že vláda zůstane až do konce řádného termínu. „Když teď skončíme, budou důsledky katastrofální,“ řekl. Slíbil však zakročit proti distributorům elektřiny. Řekl, že ČEZu bude odebrána licence a ostatní distributoři dostanou pokutu.

Místní regulační úřad pak večer oznámil, že se společností ČEZ, která je distributorem energie, zahájil řízení o odebrání licence. Licenci ale zatím neodebral. Juliana Ivanovová, úřadující šéfka energetického regulačního úřadu, bulharským novinářům sdělila, že jedním z důvodů pro odebrání licence distributorovi "může být situace, kdy peníze určené na investice jsou vynaloženy k jiným účelům".

Praha proti kroku bulharských úřadů protestuje a záležitostí se začal zabývat i premiér Petr Nečas.

Slíbil, že elektřina zlevní

Konec Borisovovy středopravé vlády žádaly v minulých dnech desítky tisíc demonstrantů v mnoha bulharských městech. Aby uklidnil vášně, slíbil premiér v úterý, že elektřina zlevní, a také oznámil odchod ministra financí Simeona Djankova, jehož chválili v zahraničí, ale doma byl nepopulární kvůli škrtům. Pouze u odchodu šéfa státní pokladny ale nakonec nezůstalo.

Bulharsko se na rozdíl od sousedního Řecka, Srbska a Rumunska vyhnulo potřebě požádat v důsledku finanční tísně o mezinárodní půjčky. Ekonomika nicméně po hluboké recesi z roku 2009 zůstává slabá a Bulharsko je stále nejchudší zemí Evropské unie, poznamenal deník Financial Times.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám