Hlavní obsah

Bulharský ministr nařídil překontrolovat účty od ČEZu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Bulharský ministr hospodářství a energetiky Deljan Dobrev nařídil přezkoumání vysokých účtů za elektřinu, které bulharským spotřebitelům vystavil český elektrárenský podnik ČEZ. Bulhaři o víkendu v 15 městech po celém Bulharsku protestovali proti vysokým částkám, které po nich za energii požadují ČEZ a rakouský EVN. Protestovat hodlají i v pondělí a sbírají podpisy na vyhlášení referenda o distribuci elektřiny.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

Ministr Dobrev, na kterého se v Sofii při nedělních protestech sesypaly sněhové koule, na pondělním mimořádném setkání s novináři slíbil, že všechny státní úřady, co mají s elektřinou "něco společného", prověří během několika dní účty vystavené bulharským domácnostem.

"Lidé ztratili důvěru v distributory, nevěří způsobům, jakými se vytváří cena za elektřinu, bohužel ztratili důvěru i v regulující roli státu. Všichni se teď musíme snažit, aby tato důvěra byla obnovena," citoval Antona Rokova ze státní regulační komise bulharský portál Mediapool.

Lednové vysoké účty zdůvodnili distributoři i vláda prodlouženým zúčtovacím obdobím přes vánoční svátky a nebývale chladným prosincem. [celá zpráva]

Protesty pokračují

Na večer jsou ohlášeny protesty v Plovdivu a v lázeňském letovisku Sandanski. Petici za referendum o distribuční síti elektřiny v zemi podepsalo ve městě Sandanski na 4000 lidí. Petiční archy jsou předkládány k podpisu i v jiných městech.

Bulhaři protestují proti vysokým cenám elektřiny od ČEZu

Politická strana Řád, zákon a spravedlnost zřídila v Blagoevgradu bezplatné konzultace s advokáty, aby lidem zajistila ochranu před "monopolisty z ČEZu", napsal na webu bulharský rozhlas.

Bulharská distribuční síť je rozdělena na tři regiony, které kontrolují české energetické skupiny ČEZ a Energo-Pro a rakouský EVN.

Ceny elektřiny jsou v zemi politicky velmi citlivé téma. Naposledy se elektřina zdražila o 13 procent loni v červenci, domácnosti ale prozatím dopad zvýšených cen plně nepocítily, neboť topná sezona začala až poté.

Reklama

Výběr článků

Načítám