Hlavní obsah

Šanci stát se papežem mají Nigerijec, Ghaňan i rodák z Čech

Aktualizováno

Nástupce Benedikta XVI. by mohl být duchovní z Afriky, pravděpodobně z Nigérie nebo Ghany. Šanci mají i kandidáti z Jižní Ameriky, Kanaďan Marc Ouellet, Ital Gianfranco Ravasi, nebo Rakušan Christoph Schönborn, který se narodil na Litoměřicku. Favoritem je prý ale ghanský kardinál Peter Kodwo Appian Turkson.

Foto: Profimedia.cz

Ghanský kardinál Peter Kodwo Appiah Turkson

Článek

Favority na obsazení papežského stolce oznámila agentura Bloomberg; vycházela ale pouze z kurzů, které vypsala dublinská sázková kancelář Paddy Power.

Kromě čtyřiašedesátiletého Turksona by se papežem mohl stát osmdesátiletý Nigerijec Francis Arinze, o němž se na tento post spekulovalo už při volbě v roce 2005.

Šanci má podle bookmakerů i devětašedesátiletý Argentinec Leonardo Sandri.

"Znám hodně biskupů a kardinálů z Latinské Ameriky, kteří by mohli převzít odpovědnost za celosvětovou církev," řekl německý arcibiskup Gerhard Müller, jenž působí jako prefekt Kongregace pro nauku víry, což je úřad, který před ním zastával právě odstupující papež.

Konkláve bude o novém jménu rozhodovat po 28. únoru, kdy Benedikt XVI. přestane být papežem. Podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho by se volba mohla konat v Květnou neděli, která letos připadá na 24. března.

Do výběru nového papeže může promluvit celá řada okolností. Jak poznamenala agentura AP, nástupcem současného papeže by se mohl stát také kardinál Christoph Schönborn. Jméno tohoto vídeňského arcibiskupa média často skloňovala už v roce 2005, tedy v době, kdy kardinálské konkláve vybralo Josepha Ratzingera. Schönborn se narodil na Litoměřicku. Jde o velmi konzervativního kardinála, který má rozpory s některými rakouskými kněžími.

Foto: Právo

Vídeňský kardinál Christoph Schönborn, archivní foto

Spekulace z minulosti také zmiňovaly newyorského kardinála Timothyho Dolana. Ten je podle agentury AP populární a řadí se ke konzervativcům, kteří by mohli pokračovat v linii Benedikta XVI. Jeho nevýhodou je ale původ, tedy to, že pochází ze Spojených států. Podle obecného názoru mezi římskými katolíky církev „nepotřebuje papeže, který by pocházel ze ,supervelmoci’“. Uvedla to agentura AP.

Agentury Bloomberg i AP se shodují, že jednu z hlavních rolí nejspíš sehraje to, že poslední papežové byli vždy z Evropy. Bloomberg připomíná, že Afričané jsou favorité právě proto, že na tomto kontinentu, stejně jako v Jižní Americe, význam katolicismu roste, zatímco v Evropě upadá. I podle agentury AP budou šance kandidátů ze zemí rozvojového nebo rozvíjejícího se světa velké.

Mnoho duchovních se domnívá, že budoucnost katolické církve není v Evropě.

"Bylo by dobré, kdyby na příštím konkláve byli kandidáti z Afriky či Jižní Ameriky," konstatoval švýcarský kardinál Kurt Koch. On sám by dal spíše přednost kandidátu mimoevropskému.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež oznámil rezignaci

Papež Benedikt XVI. oznámil, že ze zdravotních důvodů odstoupí 28. února. Uvedla to v pondělí italská tisková agentura ANSA. Vatikán informaci potvrdil. Je to...

Papež naposledy dobrovolně odešel před 718 lety

Papež Benedikt XVI. oznámil v pondělí svou rezignaci. V dějinách je to poměrně ojedinělý krok, v posledních staletích nevídaný. Papežové "běžně" rezignovali ve...

Výběr článků

Načítám