Hlavní obsah

Aristokrat s motýlkem oslovil městskou mládež, je z jiného světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský list The Financial Times se v úterý zamýšlí nad úspěchem Karla Schwarzenberga. Zmiňuje, že excentrický pětasedmdesátiletý aristokrat známý nošením motýlka a pospáváním při schůzích oslovil liberální městskou mládež. Ta trpí nostalgií po optimističtější éře sametové revoluce, za jejíž ztělesnění je šlechtic považován.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Tato nostalgie a chytrá volební kampaň mu v prvním kole prezidentských voleb pomohla získat skoro čtvrtinu hlasů a těsné druhé místo. Člen středopravé vlády nyní čelí levicovému populistovi a bývalému premiérovi Miloši Zemanovi. Neobvyklé charisma aristokrata s dýmkou by nyní Schwarzenbergovi mohlo pomoci stát se prezidentem, píše list.

Vypadá, jako kdyby přicházel z méně komplikované éry. Optimismus sametové revoluce již dávno vybledl. Česká politika je zmítána korupčními skandály a ekonomika je v recesi. Zdá se, jako kdyby tento aristokrat pocházel trochu z jiného světa ve srovnání s často nelítostnými specialisty, kteří dominují politické scéně v Praze. "Jeho huhňavá čeština je plná archaických obratů... a zdá se, že nemá vůbec zájem dělat politiku kvůli osobnímu zisku, možná proto, že má ohromné zděděné bohatství," dodávají The Financial Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám