Hlavní obsah

Domácí úkoly by se školákům dávat neměly, řekl francouzský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident François Hollande minulý týden navštívil pařížskou univerzitu Sorbonna, kde vyzval ke zrušení domácích úkolů pro školáky. Všechnu práci by podle prezidenta měly děti dělat ve škole.

Foto: Gonzalo Fuentes , Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Článek

„Program vzdělávání je ve své podstatě společenský program. Práce by se měla udělat spíše ve škole než doma,“ prohlásil prezident. Dodal, že některým dětem s úkoly rodiče pomáhají, ale jiným ne, což vytváří společenskou nerovnost.

Ulevovat žákům ale Hollande nechce. Navrhuje, aby školní týden trval čtyři a půl dne namísto nynějších čtyř s většinou volnou středou. Školy by ale měly děti pouštět domů každý den dříve.

Agentura AP upozornila, že ačkoliv je typický školní den ve Francii dlouhý - od 8:30 do 16:30 hodin - vedou si v testech francouzští školáci v porovnání se svými evropskými vrstevníky neslavně.

Hollande plánuje rozsáhlejší reformu školství. Slíbil, že po rozsáhlém propouštění učitelů za předchozího prezidenta Nicolase Sarkozyho zaměstná v příštích pěti letech dalších 60 000 kantorů. Zaměřit se chce primárně na slabé a problémové regiony.

Anketa

Měly by se školákům zrušit domácí úkoly?
Ano
39,3 %
Ne
60,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2767 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám