Hlavní obsah

Nobelova cena míru pro EU je podle Klause tragický omyl

Novinky, ČTK, jov, rsk
Oslo
Aktualizováno

Za legraci pokládal český prezident Václav Klaus páteční zprávu norské televize NRK o tom, že držitelem Nobelovy ceny za mír se letos stane Evropská unie. Informace televize, která se odvolávala na několik důvěryhodných zdrojů, se ale nakonec potvrdila. Klaus označil rozhodnutí za tragický omyl.

Václav Klaus o Nobelově ceně pro EUVideo: Novinky

 
Článek

Prezident komentoval udělení ceny v pátek odpoledne ve volební místnosti. Když informaci slyšel poprvé, tak si prý myslel, že jde o kachnu.

"Myslím si, že to je tragický omyl. Nobelova cena se vždy dávala konkrétně definovanému člověku za určitý unikátní úkon. Dávat to instituci, navíc byrokratické instituci, je prázdné vyznamenání. Nevím, jestli si to někdo odváží převzít," řekl.

Pokládal to za legraci

"Prezident tomu nevěří a pokládá to za legraci," tlumočil Novinkám Klausův názor jeho mluvčí Radim Ochvat v pátek dopoledne, kdy zpráva norské televize ještě nebyla oficiálně potvrzena. Klaus se dlouhodobě netají kritickými postoji k fungování Evropské unie.

Klausův spolupracovník Petr Hájek následně v České televizi interpretoval prezidentovo pobavení jako "hořký smích". "Jako výraz jistého zděšení z pokrytectví," doplnil. Nobelova cena míru je podle něj "absurdní a bláznivá". Stávající EU je podle Hájka společenstvím, které je "téměř nelegitimní" a demokracie i svoboda se v něm "krčí v koutku".

Schwarzenberg: EU je největší dílo míru

Za naprosto správné rozhodnutí naopak označil udělení Nobelovy ceny za mír Evropské unii šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Podle něj přispěla k tomu, že státy na jejím území problémy řeší pouze mírovými cestami.

Současně podotkl, že osobně by byl šťastnější, kdyby cenu za své zásluhy dostala nějaká osobnost. Není ale podle něj sporu o tom, že EU je "největší dílo míru", které vzniklo po zkušenosti dvou světových válek.

Evropští politici: je to pocta

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz považují ocenění EU za poctu a ocenění Evropanů.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

"Jsme hluboce dojati a poctěni, že EU získala Nobelovu cenu za mír," uvedl Schulz na Twitteru. "EU je jedinečný projekt, který nahradil válku mírem a nenávist solidaritou," dodal.

"Evropa prošla dvěma občanskými válkami ve 20. století a mír jsme nastolili díky Evropské unii. Takže Evropská unie je největším mírotvorcem v historii," prohlásil unijní prezident Herman Van Rompuy.

Merkelová zmínila povzbuzení

Německá kancléřka Angela Merkelová označila ocenění za povzbuzení pro mírové úsilí v Evropě. "Vidíme v tom povzbuzení pro velký mírový projekt, který pro evropský kontinent Evropská unie představuje," uvedl mluvčí kancléřky Steffen Seibert.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Cenu přivítali i opoziční čeští politici. „Udělení Nobelovy ceny míru EU je více než zaslouženým oceněním největšího a také nejúspěšnějšího mírového projektu v dějinách lidstva. To, že občané na území EU již více než šedesát let žijí bez válečného konfliktu, není samozřejmostí. Prestižní ocenění doufám připomene tuto největší hodnotu evropského projektu i českým euroskeptickým politikům, kteří usilují o to ČR z EU vysunout,“ sdělila Novinkám místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Nobelovu cenu za mír na rozdíl od ostatních Nobelových cen neuděluje švédská Akademie věd, nýbrž norský Nobelův výbor, jenž je jmenován norským parlamentem.

Pětičlenná porota, kterou vede generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland, se rozhodla jednomyslně. Ocenění podle něj může vyvolat jisté kontroverze. "Očekávám, že bude nějaká diskuze, doufáme, že bude," podotkl Jagland.

Reklama

Související články

Nobelovu cenu za mír získala Evropská unie

Nobelovu cenu za mír pro rok 2012 získala Evropská unie. V norské metropoli Oslu to oznámil Nobelův výbor. Unie obdržela ocenění mimo jiné za obnovu Evropy po...

Výběr článků

Načítám