Hlavní obsah

Češi měli tajný plán jednostranného vystoupení z federace, tvrdí Mečiar

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Česká vláda měla v roce 1992 připravený plán jednostranného vystoupení z federace a na Slovensku o tom nikdo nevěděl. Dvacet let po jednáních o rozdělení ČSFR to tvrdí jeden z jejich hlavních aktérů Vladimír Mečiar.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar

Článek

„Češi měli pro tento případ vytvořeny zásoby a rezervy,“ uvedl Mečiar v rozhovoru pro deník Nový čas. Slovenský expremiér tvrdí, že Češi chtěli dělit federální majetek podle území a Slováci trvali na dělení podle obyvatelstva v poměru 2:1.

Mečiar zdůraznil, že v povaze Václava Klause, jeho partnera při jednáních, nebyla snaha někoho napálit: „Ve federálních orgánech působilo dost lidí, mezi nimi Češi, kteří nám pomáhali, byli jsme tedy v obraze, o co se hraje.“

Mečiar netvrdí, že česká strana vědomě Slovensko poškodila, ale přiznává, že v lecčems si Češi počínali chytřeji. Dodnes vzpomíná, jak Češi před dělením převedli civilní letectvo na francouzskou společnost a ta jim je pak vrátila. „V dopravě, při dělení vagónů a lokomotiv jsme dostali ty starší,“ dodává.

Armáda byla pro udržení federace

Mečiar konstatoval, že s Klausem probírali také možnost, co bude, pokud Češi a Slováci zůstanou spolu. „Jak dlouho by to vydrželo? Jaké jiné síly pak přijdou? Nehrozí v takovém případě, že situace se vymkne kontrole tak, že na Slovensku i v Česku budou zasahovat mezinárodní jednotky? Nebude lepší se dohodnout? Oba jsme vycházeli z toho, že si musíme důvěřovat, protože kromě našich dohod nic jiného nebylo. Nemohli jsme si dovolit osobní animozitu, protože kdybychom se nedohodli, přišly by na řadu jiné síly,“ naznačil.

Na otázku, zda hrozilo, že by se proti rozdělení federace mohla postavit armáda, Mečiar odpověděl, že tato indicie byla velmi silná. „Podařilo se nám to vyřešit a s armádou jsme se dohodli. Čeští generálové byli nakonec při dělení nejférovější. Říkali nám: vy budete armádu budovat, my budeme pouze likvidovat,“ dodal.

Mečiar připustil, že v těch dnech toho moc nenaspal a únavu zaháněl černou kávou s citrónem a studenou sprchou. Expremiér kritizoval, že česká strana na prvním jednání Slováky moc nepohostila. „Přitom jsme nebyli žádní vyžírkové. Když jsme se vraceli domů, řekl jsem: Nenechám jim ani bublinky ve vodě. Po příjezdu české delegace na Slovensko jsme je pohostili na nejvyšší možné úrovni a pak se změnil také jejich přístup,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám