Hlavní obsah

Peníze už nejsou ani na Nobelovy ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Potíže s financemi nemají jen národní státy a banky, ale i nadace včetně té, která se podílí na udílení nejprestižnější Nobelovy ceny. Stockholmský výbor udílející ceny v pondělí oznámil, že letošní vítězové dostanou o pětinu nižší finanční odměnu, než tomu bylo dosud.

Článek

Investicím z daru filantropa a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela se příliš nedaří, uvedla stanice BBC s tím, že letos na vítěze čeká namísto deseti miliónů švédských korun osm, tedy v přepočtu asi 22,5 miliónu korun. Nadace, která peníze z Nobelovy závěti od roku 1900 spravuje, uvedla, že v posledních deseti letech bylo vydáváno přílišné množství peněz.

„Je odpovědností nadace, aby finanční odměna zůstala dlouhodobě vysoká, proto jsme shledali, že je důležité učinit nezbytná opatření zavčasu,“ prohlásil ředitel Nobelovy nadace Lars Heikensten.

Nadace chce také snížit své náklady na administrativu a výdaje spojené s oslavami nových cen, které se každoročně pořádají v prosinci ve Stockholmu a Oslu.

Nobelovy ceny byly poprvé rozdány v roce 1901. Udělují se za lékařství a fyziologii, fyziku, chemii, literaturu, mírové úsilí a ekonomii.

Ocenění získávají zlatou medaili, diplom a šek. Ceny jim osobně udělí švédský král.

Reklama

Výběr článků

Načítám