Hlavní obsah

Ruská Státní duma schválila "protidemonstrační" zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní komora ruského parlamentu Státní duma v úterý večer schválila kontroverzní "protidemonstrační" zákon, který výrazně zvyšuje pokuty za přestupky na demonstracích. Normu ještě musí schválit horní komora parlamentu a podepsat prezident Vladimir Putin, oba tyto kroky jsou ale podle agentury AP považovány za formalitu.

Foto: ČTK/AP

Ruští policisté odvádějí jednoho z protestujících od budovy parlamentu v Moskvě.

Článek

Opoziční aktivisté se obávají, že zákon znemožní protesty zaměřené proti Putinovi.

Nový zákon stanovuje pokutu až 300 000 rublů (187 000 korun) pro jednotlivce, který se dopustí přestupku - například bude mít při demonstraci masku nebo bude bránit dopravě. Dosud přitom nejvyšší možná pokuta činila 2000 rublů. Tomu, kdo nebude moct vyměřenou částku zaplatit, bude nově hrozit až 200 hodin veřejně prospěšných prací.

Organizátorům demonstrací, kteří zákony poruší, hrozí pokuta až ve výši jednoho miliónu rublů.

Proti schválení zákona v úterý před sídlem Státní dumy demonstrovalo několik desítek aktivistů. Před přijetím normy varovali i opoziční poslanci a mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch uvedla, že kvůli novým předpisům bude prakticky nemožné svobodně organizovat demonstrace.

Kreml usiluje o to, aby nový zákon začal platit ještě před 12. červnem. Na ten den je v Moskvě naplánované velké opoziční shromáždění.

Reklama

Výběr článků

Načítám