Hlavní obsah

Nečas s Montim se vyslovili pro dokončení společného trhu EU

Právo, Jan Rovenský, Řím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Situace v Evropské unii a cesta z krize byly hlavní témata čtvrtečního setkání premiéra Petra Nečase s italským předsedou vlády Mariem Montim. Hlavní ohnisko Nečasovy návštěvy bude však audience u papeže Benedikta XVI.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Premiér Petr Nečas s italským protějškem Mariem Montim

Článek

Nečas i Monti se shodli, že je třeba především dokončit vnitřní trh Unie k nastartování jejího růstu. Nečas podotkl, že obě země pojí podobné názory na řadu otázek týkajících se EU.

„Italská a česká vláda se v EU chtějí orientovat na zvýšení její konkurenceschopnosti. Intenzivně spolupracujeme na dokončení jednotného trhu, včetně dokončení liberalizace trhu služeb. Jestli má být hospodářský růst udržitelný, musí být založen na zdravých veřejných financích,“ řekl Nečas.

Podle Montiho by právě prohloubení vnitřního trhu mohlo obnovit růst. Italský premiér upozornil, že i díky jednotnému trhu je Itálie jedním z největších investorů v ČR. Nečas dodal, že „vzájemná obchodní výměna je na rekordní úrovni a dosáhli jsme dokonce úrovně před krizí“.

Český předseda vlády dodal, že jak Řím, tak Praha stojí před podobnými úkoly. „Musíme konsolidovat veřejné finance cestou reforem a obě vlády podporují rozpočtovou odpovědnost a disciplínu,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám