Hlavní obsah

Slovenský ošetřovatel se chlubil, že zabil 60 lidí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve středu stanul před soudem Slovák Jaroslav Dobiáš (29), který je obviněn z vraždy 63leté Ĺuboslavy Sečové. Té v bratislavské nemocnici podal léky, jež způsobily její smrt. Údajně tak učinil na její žádost, ale u soudu změnil výpověď a tvrdí, že šlo o omyl. Své přítelkyni i spoluvězni se přitom chlubil, že zabil mezi 45 a 60 lidmi.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavská nemocnice na Kramároch

Článek

Dobiáš pracoval jako ošetřovatel v trenčínské nemocnici a v bratislavské nemocnici na Kramároch. Své přítelkyni Janě se měl přiznat, že sprovodil ze světa 45 pacientů a svému spoluvězni tvrdil, že jich bylo 40 až 60 v Trenčíně a 20 v Bratislavě. Přítelkyně i spoluvězeň vystupovali před soudem jako svědci.

Ľuboslava Sečová zemřela loni ve věku 63 let v bratislavské nemocnici. Dobiáš jí podal léky, které způsobily zástavu srdce. K tomuto činu se původně přiznal a uvedl, že chtěl ženě pomoci, aby tolik netrpěla. Sama ho o to měla požádat.

U soudu Dobiáš nečekaně změnil svou výpověď a řekl, že šlo o omyl. V tom případě by mu hrozil trest za zabití z nedbalosti, za co jsou nižší sazby.

Za vraždu hrozí Dobiášovi 20 až 25 let vězení.

V Česku řádil heparinový vrah

Případ, kdy ošetřovatel podával pacientům léky, které nenaordinoval lékař, se před lety stal také v nemocnici v Havlíčkově Brodě.

Petra Zelenku, který pacientům podával lék heparin a u některých způsobil vykrvácení, potrestal Krajský soud v Hradci Králové doživotním vězením v únoru 2008. Byl uznán vinným ze sedmi vražd a deseti pokusů. Své činy vysvětloval tím, že chtěl zažít akci, ale později tvrdil, že nebyl schopen odolat vnitřnímu nutkání heparin podávat.

Policie v lednu 2009 oznámila, že odsouzený má na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám