Hlavní obsah

Útočníka z Toulouse zabila střela přímo do hlavy

Novinky, rei
Toulouse
Aktualizováno

Speciální jednotka policie ve francouzském Toulouse ve čtvrtek před polednem vnikla do bytu, v němž se druhým dnem ukrýval pachatel vražd tří vojáků, rabína a tří židovských dětí Mohammed Merah. Do poslední chvíle se bránil, střílel ještě ve chvíli, kdy skákal z balkónu. Zabila ho policejní kulka přímo do hlavy. Vyšetřovatelé odpoledne potvrdili, že si Merah natáčel všechny vraždy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zásah proti Mohamedu MerahoviVideo: Reuters

 
Článek

Pařížský prokurátor Francois Molins, který měl případ na starosti, potvrdil, že Merah byl zabit, když ho zasáhla kulka do hlavy. Když se policisté dostali ke koupelně, kde se vrah ukrýval, Merah zahájil prudkou palbu. Tři policisty zranil, jednoho z nich vážně.

"Rozhodnutí podniknout úder padlo, protože střelec hrozil, že zabije policisty. Policisté do bytu vnikli předními dveřmi i okny. Střelce nemohli lokalizovat. Ten později vyrazil z koupelny a po všech střílel. Následně vyskočil z okna, přičemž stále střílel. Na zemi byl nalezen mrtvý,“ potvrdil ministr vnitra Claude Guéant, který akci na místě od počátku dozoroval. Později doplnil, že ho zasáhli snipeři, aniž by upřesnil, kde byli.

Policie podle agentury Reuters použila nervový plyn. Když členové komanda vnikli do bytu, použili kamery, které prohlédly každou z místností, zda je bezpečná.

„Chci zemřít se zbraněmi v rukou,“ řekl podle agentury AFP dříve Merah vyjednavačům, i když původně nabízel, že se vzdá.

„Dělali jsme všechno pro to, aby byl dopaden živý a mohl být souzen,“ prohlásil na adresu útočníka prezident Nicolas Sarkozy. Dodal, že Francie nedovolí nikomu šířit „ideologii nenávisti a terorismu“. „Takoví lidé budou podle zákona potrestáni,“ řekl. Francouze všech vyznání vyzval k jednotě.

Ministr vnitra Claude Guéan popisuje zásah
Při posledním kontaktu včera (ve středu) večer se ukázalo, že střelec je krajně nebezpečný. Oznámil, že se vzdá ve 22:45 hodin. Ve 22:45 jsme s ním znovu hovořili a on řekl, že se nevzdá a že bude-li dopaden, zabije policisty.
Ráno se rozhodlo, že se ho pokusíme zatknout. V 10:30 byly do bytu podobně jako už předtím v noci vhozeny granáty. Střelec nijak nereagoval. Členové RAID (speciální jednotky) se tedy rozhodli vniknout do bytu. Nejdříve dveřmi, které byly odstraněny, pak okny, jejichž okenice byly odstraněny již v noci. Věděli jsme o nebezpečnosti i hrozbě střelce. Byly proto použity technické videoprostředky, aby byly prozkoumány místnosti bytu. Z vnější fasády nebyla zjištěna přítomnost nikoho, podobně i při prohlídce záchodu. Zbývala koupelna. Ve chvíli, kdy do ní bylo zavedeno zařízení, střelec z ní vyšel a mimořádně divoce začal střílet. Dávky byly velmi rychlé, velmi tvrdé. Jeden z členů RAID, který je na podobné věci zvyklý, mi řekl, že podobně prudký útok nikdy neviděl.
Členové RAID se samozřejmě kryli a snažili se palbu opětovat.
Nakonec Mohamed Merah vyskočil oknem s jednou puškou v ruce a stále střílel. Byl nalezen na zemi mrtvý.
Na straně RAID, jejíž profesionalitu a krajní obětavost bych chtěl znovu ocenit, máme další dva zraněné, jeden utrpěl poranění nohy, druhý byl určitě v šoku, ale o něho už lékař strach nemá.                                                                                            Zdroj ČTK

Přestal komunikovat

Vrah přerušil už ve středu večer komunikaci. Ministr Guéant ve čtvrtek ráno dokonce sdělil, že není jisté, zda 23letý Merah není už mrtvý. "Slyšeli jsme v noci dva výstřely a nevíme, co znamenaly," prohlásil Guéant. Policejní vyjednavači nebyli se střelcem přes noc v kontaktu a v bytě nebyl zaznamenán žádný pohyb.

BEZ KOMENTÁŘE: Mohammed Merah

Zabiják už dříve prohlásil: "Buď půjdu s hlavou zdviženou do vězení, anebo zemřu s úsměvem na rtech."

Obléhání jeho bytu trvalo přes 30 hodin. Začalo ve středu ve tři ráno.[celá zpráva]

Foto: France 2 Television/Handout , Reuters

Nedatovaný snímek Mohammeda Meraha, který zveřejnila francouzská televize.

Na místě byl ve čtvrtek ráno klid a komentátoři uváděli, že policie nemá důvod spěchat - panovaly obavy, že v bytě mohou být nastražené výbušniny. Okolo 9:45 hodin záchranáři před Merahovým domem manipulovali s nosítky, v 10:30 svědkové zaslechli tři nové výbuchy. Záchranáři pak vešli s nosítky do domu. Policejní zdroje potvrdily vniknutí do bytu krátce po 11. hodině.

V noci střílel

V místě Merahova bydliště zněly i v noci výstřely a exploze. „Okolo 2:30 hodin ráno se strhla přestřelka. Netrvala moc dlouho, myslím, že to byly čtyři výstřely z každé strany. Potom zazněl výstřel ještě asi ve 3:20,“ uvedl reportér BBC na místě. Výbuchy a střelba otřásly rezidenční čtvrtí, odkud policie ve středu evakuovala obyvatele, už v průběhu večera.

Foto: ČTK/AP

Policie ve čtvrti na severu Toulouse

Hledaný pachatel vražd z minulých dnů Mohammed Merah původně avizoval, že se odpoledne vzdá, což ale později odmítl. Vyšetřovatelům sice na důkaz dobré vůle odevzdal svůj Colt ráže 0.45, ale podle ministra Guéanta měl ještě dva samopaly a zřejmě i další střelné zbraně, možná i granáty.

„Nevyjádřil žádnou lítost kromě toho, že neměl čas dostat víc obětí ,“řekl pařížský prokurátor Francois Molins, který měl případ na starosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie chtěla zastrašit obklíčeného Meraha explozemiVideo: Reuters

Hra na kočku a myš

„Vyjednávání skončila a začal útok,“ oznámil navečer zástupce starosty Toulouse Jean-Pierre Havrin. Později úřady dodaly, že chtěly Meraha dostat pod tlak. Deník Le Monde ve čtvrtek napsal, že policie si hraje s vrahem na kočku a myš.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuovaný bytový komplex, ve kterém se skrývá podezřelý střelecVideo: Reuters

Na místě operovala elitní policejní jednotka RAID, která se proslavila v roce 1993 zásahem v mateřské škole v Neuilly-sur-Seine, kde psychicky narušený muž s výbušninami držel děti jako rukojmí. Policie ho udržovala v bdělém stavu, až únosce po 46 hodinách usnul. Specialisté pak vnikli dovnitř a únosce zlikvidovali, než se stačil dostat k výbušninám, upozornila ČTK.

Tentokrát ale podle ministra Guéanta šlo o to dopadnout zabijáka živého.

Zatčeni zatím byli bratr, matka a přítelkyně Meraha. V bratrově autě objevila policie výbušniny.

Až dosud Francouzi neznali střelcovu podobu, teprve v noci na čtvrtek zveřejnila televize France 2 fotografie usměvavého mladíka, který rozhodně nepůsobí dojmem chladnokrevného zabijáka. [celá zpráva]

Foto: ČTK

Policie na jihu Francie zasáhla proti podezřelému ze série vražd - ilustrační mapka

Mstil se za Palestinu i Afghánistán

Vyšetřovatelé Meraha spojují s vraždami tří výsadkářů z Toulouse a Montaubanu a rabína a tří židovských dětí ve věku tři až osm let. Navíc je sedmnáctiletý hoch po pondělní střelbě před židovskou školou stále v komatu.

Merah se ve středu přihlásil k Al-Káidě a prohlásil, že se mstil za utrpení Palestinců a francouzské zapojení do války v Afghánistánu.

Vraždy si natáčel

Vyšetřovatelé ve čtvrtek po prohlídce bytu potvrdili, že si Merah natáčel všechny vraždy, které spáchal. Už po střelbě u židovské školy se objevilo tvrzení, že měl na krku malou kameru. [celá zpráva]

V noci z úterý na středu volal do stanice France 24 a redaktorku informoval, že brzy míní videa ze svých akcí zveřejnit na internetu. [celá zpráva]

Foto: ČTK

Střelba v židovské škole v Toulouse

Zabiják z Toulouse a Montaubanu

Střelcem je 23letý Francouz z Toulouse Mohammed Merah, jehož matka je Alžířanka. Pochází z konzervativní muslimské rodiny, má čtyři sourozence.

Hlásí se k Al-Káidě, považuje se za bojovníka džihádu. Uvedl, že mstí palestinské děti a jeho akce je odplatou francouzské armádě za její akce v zahraničí, mimo jiné v Afghánistánu.

Podle francouzské police byl několikrát v Afghánistánu a v Pákistánu, kde prodělal výcvik. V afghánském Kandaháru byl údajně v roce 2007 zadržen kvůli bombovým hrozbám, uvedla zástupce tamní věznice. Z vězení měl o rok později s pomocí radikálů z hnutí Tálibán uprchnout společně se stovkami dalších vězňů. Úřady později toto tvrzení zpochybnily.

Střelec, který pracoval jako mechanik, se v minulosti hlásil také k politickému hnutí Forzane Aliza (Rytíři cti), které ve Francii z islámských pozic otevřeně kritizuje nespravedlnosti ve společnosti a v poslední době vedlo kampaň proti prezidentovi Nicolasi Sarkozymu i růstu vlivu krajní pravice.

Radikalizoval se v roce 2011, když byl krátce zadržen pro násilný trestný čin. Dopustil se zřejmě i dalších trestných činů. 

Merah překročil zákony ve Francii 18krát. Trestán byl už jako mladistvý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám