Hlavní obsah

Nacistický válečný zločinec Demjanjuk zemřel v domově důchodců

– Berlín • Aktualizováno

Ve věku 91 let zemřel nacistický válečný zločinec John Demjanjuk, informovala v sobotu agentura DPA. Loni byl nepravomocně odsouzen za napomáhání k vraždám více než 28 000 Židů. Demjanjuk pocházel z Ukrajiny, ale měl americké občanství.

Článek

Bavorská policie uvedla, že Demjanjuk zemřel v pečovatelském ústavu nedaleko Rosenheimu, kde pobýval od loňského května, kdy ho soud v Mnichově poslal na pět let za mříže. Byl obviněn, že se během okupace Polska v roce 1943 jako dozorce podílel na vraždě více než 28 000 Židů v nacistickém vyhlazovacím táboře Sobibor. Kvůli vysokému věku však do vězení nastoupit nemusel.

Demjanjukovi, nejníže postavenému příslušníkovi, který kdy byl v Německu souzen za válečné zločiny, u soudu v Mnichově hrozilo původně doživotní vězení. Žaloba ale později vznesla žádost o šestiletý trest. Soudní tahanice trvaly přes 30 let.

Obhajoba žádné důkazy neviděla

Demjanjuk obvinění odmítal a obhájce žádal klientovo osvobození. Žalobci podle něj během procesu nepřišli s jediným usvědčujícím důkazem.

Podle agentury AP se také americký bezpečnostní úřad FBI domníval, že klíčový důkaz proti Demjanjukovi, jeho průkaz ze Sobiboru, je podvrh. FBI to uvedla ve své zprávě už v roce 1985 s tím, že průkaz zřejmě zfalšovala sovětská služba KGB. [celá zpráva]

Rodilý Ukrajinec a po válce dlouholetý občan USA Demjanjuk popíral, že v Sobiboru byl a že jako zajatý rudoarmějec sloužil v jednotce německé SS. Německo obvinil, že jej mučí a proces má politické pozadí.

V plynových komorách v Sobiboru zemřelo odhadem čtvrt miliónu lidí.

John Demjanjuk
Narodil se jako Ivan Mykolajovyč Demjanjuk 20. dubna 1920 v malé vesničce na Ukrajině. V roce 1951 se odstěhoval do USA a v roce 1958 získal americké občanství a přejmenoval se na John Demjanjuk. V Clevelandu pracoval jako automechanik ve Fordových závodech.
V 70. letech byl bývalým vězněm koncentračního tábora v Treblince označen za dozorce přezdívaného "Ivan Hrozný". V roce 1981 byl zbaven amerického občanství, o pět let později byl vydán do Izraele, kde byl v roce 1988 odsouzen k trestu smrti. Izraelský nejvyšší soud ale nakonec v roce 1993 rozsudek zrušil, neboť se nepodařilo prokázat, že "Ivan Hrozný" byl skutečně Demjanjuk.
Pak se vrátil do USA a v roce 1998 mu bylo navráceno americké občanství. V roce 2002 mu ho ale odebrali podruhé. Podle soudu po válce v žádosti o americké občanství zatajil závažné skutečnosti.
USA se opíraly o německé dokumenty v bývalém SSSR, podle nichž Demjanjuk působil po výcviku v polských Trawnikách jako strážce v Sobiboru, Majdanku nebo Flossenbürgu. Demjanjuk to popřel s tím, že byl v roce 1942 jako voják Rudé armády Němci zajat. Právě v zajetí se ale podle vyšetřovatelů přihlásil do nacistických služeb.
U německého soudu byla v březnu 2009 na Demjanjuka podána obžaloba, podle které se ve vyhlazovacím táboře Sobibor podílel na smrti více než 28 000 Židů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám