Hlavní obsah

Oheň na hradě Krásna Hôrka se kvůli silnému větru opět rozhořel

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Sobotní požár slovenského středověkého hradu Krásna Hôrka mají nejspíš na svědomí chlapci ve věku 11 a 12 let. Pod hradem si chtěli zapálit cigaretu, vzplála ale tráva a rozlehlá louka postupně vyhořela až k hradu. Poté vzplála budova. V sobotu dostali hasiči oheň pod kotrolu, v neděli se ale požár na několika místech opět rozhořel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Slovensku shořel hrad Krásná HôrkaVideo: Reuters

 
Článek

Jak uvedl server čas.sk v okolí fouká silný vítr, a to situaci zhoršuje. „Hrozí, že hrad opětovně vzplane. Na místě zasahují hasiči a dobrovolníci z obce Krásnohorské Podhradie,“ napsal server. Jiskry se rozfoukaly z trámů z ohněm zničené střechy.

Žár roztavil zvony

Většinu exponátů se podařilo zachránit, kompletně ale shořely střechy. Žár byl tak silný, že roztavil tři zvony.

Foto: www.hradkrasnahorka.sk

Vnitřek hradu po požáru

"Zatím nebylo vzneseno obvinění, protože je dost pravděpodobné, že jde o osoby, které z hlediska věku nejsou trestně odpovědné. Jde o nezletilé osoby," uvedl slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic.

Hořet začalo v sobotu po poledni a oheň likvidovaly desítky hasičů.

Foto: tvnoviny.sk

Požár způsobilo pravděpodobně vypalování suché trávy.

Kromě střechy shořela expozice v gotickém paláci a zvonice. "Tři zvony se roztavily," uvedlo slovenské národní muzeum, které hrad spravuje.

Foto: Reuters

Žár byl tak silný, že roztavil zvony ve zvonici

Podle košické policejní mluvčí Jany Mésarové, kterou cituje server aktuálne.sk, se tráva vznítila ve chvíli, kdy se dva chlapci pokoušeli zapálit si cigaretu. Plameny se pak dostaly až k samotnému hradu. Vyšetřovatel podle ní už zahájil stíhání pro obecné ohrožení.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár hradu Krásna HôrkaVideo: pro tvnoviny.sk Jozef Krúpa

Slovenské národní muzeum uvedlo, že valnou většinu sbírek oheň nepoškodil. "Před požárem na hradě Krásna Hôrka se podařilo zachránit 90 procent vzácných sbírek. Úplně shořela celá střecha na hradě, nová expozice v gotickém paláci a zvonice. Tři zvony se roztavily," napsali zástupci muzea.

Foto: www.hradkrasnahorka.sk

Vnitřek hradu po požáru

Východoslovenský hrad Krásná Hôrka nad obcí Krásnohorské Podhradie nedaleko Rožňavy patří k nejzachovalejším gotickým památkám v zemi. Až do nynějška sloužil z velké části jako muzeum - byly v něm umístěny například sbírky historických zbraní a výstroje.

Foto: Reuters

Hrad po požáru

Foto: pro Novinky Pavel Šubrt

Hrad Krásna Hôrka před požárem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám