Hlavní obsah

Slovenský hrad Krásna Hôrka zničil rozsáhlý požár

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Slovenský hrad Krásna Hôrka se v sobotu ocitl v plamenech. Požár způsobilo pravděpodobně vypalování suché trávy. Podle hasičů shořela celá střecha hradu, který leží nedaleko Rožňavy v Košickém kraji. Na místě zasahuje jedenáct cisteren a armádní vrtulník s tzv. bambi vakem, který se používá při hašení lesních požárů. Požár se již podařilo dostat pod kontrolu.

BEZ KOMENTÁŘE: Z hradu se valí oblaka kouře

 
Článek

"V případě potřeby máme připraveny další dva vrtulníky,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva obrany Ivan Rudolf.

Podle posledních informací spadla celá střecha hradu a trámy se propadly do interiéru. V čase zhroucení naštěstí nikdo nebyl uvnitř. Hasičům se nicméně podařilo zachránit hradní sbírky.

V sobotu večer byly zveřejněny první informace o škodách. Podle nich bylo zachráněno 85% památek v gotické části hradu.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár hradu Krásna HôrkaVideo: pro tvnoviny.sk Jozef Krúpa

Hrad byl nedávno rekonstruován

Jak uvedla internetová stránka Slovenského národního muzea, gotický hrad prošel nedávno rozsáhlou rekonstrukcí a po osmiměsíční renovaci byl opětovně otevřen v dubnu 2011.

„Je to něco hrozného. Nikdy jsem nic takového neviděla. Doufám, že se ho podaří zachránit. Vždyť na náš hrad jezdili turisté z celého světa,“ uvedla obyvatelka obce Krásnohorské Podhradie.

Foto: tvnoviny.sk

Požár způsobilo pravděpodobně vypalování suché trávy.

„Hasičům z Rožňavy a Dobšiné přijeli na pomoc kolegové z Moldavy nad Bodvou a Košic,“ uvedl operační důstojník integrovaného záchranného systému Jozef Hudák.

Krásna Hôrka je hrad ze 14. století. První písemná zmínka o tomto hradě pochází z roku 1333. Hrad vznikl na ochranu obchodní stezky, která vedla přes hornické oblasti Slovenského rudohoří. Na jeho místě patrně původně stávalo hradiště.

Foto: pro Novinky Pavel Šubrt

Hrad Krásna Hôrka před požárem

Nemovitost v historii vlastnily tři významné rody: Mariássyovců, Babekovců a Andrássyovců. Je národní kulturní památkou.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám