Hlavní obsah

Štrasburk vyhověl stížnosti Kinského na české soudy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Evropský soud pro lidská práva dnes vyhověl stížnosti Františka Oldřicha Kinského, jenž označil za nespravedlivé své procesy u soudů v Česku. Štrasburský soud v rozsudku uvedl, že při projednávání restitučních kauz byl Kinský zkrácen ve svém právu na spravedlivý proces.

Článek

"I když soud nemá důvod spekulovat o tom, zda takové intervence ovlivnily průběh přelíčení, došlo k nim nicméně ještě před rozhodnutím soudu první instance. Po roce 2003 nebyla žádná právní akce Kinského úspěšná. Obavy Kinského o nezávislost a nestrannost soudu nebyly neodůvodněné," konstatoval štrasburský tribunál.

Soud uložil České republice vyplatit 10 000 eur (asi 250 000 korun) za způsobenou újmu a dalších 3380 eur (84 000 korun) na úhradu výloh. Rozsudek je nepravomocný, odvolání je možné podat do tří měsíců.

Kinský, který zemřel v dubnu 2009 ve věku 72 let, podal u různých českých soudů přinejmenším 157 žalob na majetek v údajné hodnotě 40 miliard korun. Kinského rodiče o něj přišli po druhé světové válce na základě takzvaných Benešových dekretů, protože údajně kolaborovali s nacisty. Kinského právníci tvrdí, že nemovitosti byly zabaveny neoprávněně, protože je nevlastnil Kinského otec, ale v té době nezletilý František Oldřich, jenž nekolaboroval a měl českou národnost.

Potomek jednoho z nejznámějších českých šlechtických rodů František Oldřich Kinský podal u soudů přes 150 žalob, uspěl ale jen výjimečně. Zlomovým byl pro jeho kauzy verdikt Ústavního soudu (ÚS) z listopadu 2005, podle něhož není možné domáhat se majetku zabaveného před rokem 1948 jinak než podle restitučních zákonů.
Kinský neúspěšně žádal vrácení zejména polností a lesů, chtěl ale zpět i budovy včetně paláce Kinských na pražském Staroměstském náměstí, kde sídlí Národní galerie. O majetek rodina přišla po druhé světové válce na základě takzvaných Benešových dekretů, protože podle dobových dokumentů spolupracovala s nacisty. Kinského advokát ale tvrdil, že nemovitosti byly zabaveny neoprávněně, protože je nevlastnil Kinského otec, který zemřel už v prosinci 1938, ale František Oldřich, který byl v té době nezletilý.

Štrasburský soud se nevyslovil k oprávněnosti Kinského nároků, ale kritizoval české úřady, které podle něj svým postupem a svými výroky mohly průběh soudních jednání ovlivnit. Kritizoval rovněž způsob, jakým byl Kinský během uplatňování svých restitučních nároků trestně stíhán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám