Hlavní obsah

V Rumunsku po protestech lidí padla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť
Aktualizováno

Rumunský premiér Emil Boc v pondělí oznámil, že jeho vláda pravého středu odstupuje. Informovaly o tom světové agentury. Rumunsko v minulých týdnech zažilo vlnu protivládních demonstrací, na kterých lidé nespokojení s úspornými opatřeními požadovali, aby premiér Boc odešel.

Článek

"Nadešel okamžik pro důležitá politická rozhodnutí. Proto jsem se rozhodl, že se vzdám vládního mandátu," řekl Boc, jehož Demokratická liberální strana vyhrála volby koncem roku 2008. Boc chce prý přispět k uklidnění politické a sociální situace v zemi.

Boc vyzval znesvářené rumunské politiky, aby byli rozumní a rychle vybrali novou vládu. Svoje působení v čele vládního kabinetu obhajoval s tím, že "těžká rozhodnutí nedělal proto, že by chtěl, ale že musel."

Nastoupí další vláda technokratů?

Rumunsko v roce 2009 dostalo od Mezinárodního měnového fondu, Evropské unie a Světové banky dvouletou půjčku ve výši 20 miliard eur (501 miliard korun). Kvůli půjčce vláda v Bukurešti musela přijmout úsporná opatření, v důsledku kterých mzdy ve veřejném sektoru klesly o čtvrtinu a stouply daně. Protivládní nálady v rumunské společnosti prohlubuje i korupce.

Podpora Bocovy strany se od prosince do února propadla z 21 na 15 procent.

Řádné parlamentní volby se měly v Rumunsku konat letos v listopadu. Pozorovatelé tamní politické scény podle agentury DPA nevylučují, že podobně jako třeba v Itálii by se vlády mohl ujmout technokrat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám