Hlavní obsah

V ČR umrzli další čtyři lidé, v Evropě celkem už 220

V České republice vzrostla bilance obětí mrazu na 14. V pátek se bilance zvýšila o další čtyři. Extrémně chladné počasí si vyžádalo život muže na Kroměřížsku, dvou bezdomovců na severu Moravy a jednoho muže přebývajícího v opuštěném domě kultury v Plzni. V Evropě už mrazy zabily na 220 lidí.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Žena v Běloruském Minsku se chrání před mrazem

Článek

Meteorologové předpovídají silné mrazy i na víkend a celý příští týden. "Zřejmě noc na dnešek a možná i na zítřek (na sobotu) budou v této mrazivé epizodě nejstudenější," varoval mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Zatím neznámý muž umrzl v noci na dnešek v Plzni, kde k ránu klesla teplota až téměř na minus 20 stupňů. Zřejmě šlo o bezdomovce, který přespával v opuštěném domě kultury Inwest na Americké třídě. Zdravotníci, kteří přijeli na místo, už muži nemohli pomoci, řekla ČTK mluvčí záchranné služby. Do domu kultury se zdravotníci vraceli ráno ještě jednou k dalšímu muži, který si stěžoval na bolesti a nemohl se postavit na nohy. Záchranáři ho proto odvezli do nemocnice.

Mrtvého bezdomovce, který s největší pravděpodobností zemřel kvůli podchlazení, našli ráno také strážníci v Ostravě. Pětapadesátiletý muž přebýval ve stanu. Podle policie rovněž v Novém Jičíně ve čtvrtek večer zahynula čtyřicetiletá bezdomovkyně ze Slovenska. Přístřešek, do něhož se ukryla před mrazem, zachvátil požár.

V Prusinovicích na Kroměřížsku umrzl na dvoře svého domu devětapadesátiletý muž, který zřejmě upadl a nemohl vstát. Tělo objevila ve čtvrtek sousedka. Lékaři opakovaně varují, že mráz ohrožuje hlavně starší lidi a děti. Problémy mohou mít i lidé se srdečními a cévními chorobami či astmatici.

Desítky mrtvých na Ukrajině

Nejvíce obětí si mráz vyžádal na Ukrajině, kde zemřelo 101 lidí. To je o téměř 40 víc, než úřady hlásily ještě ve čtvrtek.

Foto: STRINGER, Reuters

STŘEDA: Lidé v ulicích ukrajinského Kyjeva, kde dosahovala teplota vzduchu i -20 °C.

V Rusku kvůli mrazům od začátku ledna zemřelo 64 lidí, o osm na celkem 37 vzrostl počet obětí v Polsku. Na východě Rumunska umrzlo čtyřměsíční nemluvně. Mrazy sužují od minulého týdne hlavně střední a východní Evropu, kde si ke dnešku podle agentury AFP vyžádaly dohromady nejméně 220 obětí.

Polsko během posledních 24 hodin zaznamenalo dalších osm mrtvých. Za posledních osm dnů tak v Polku zemřelo na podchlazení už celkem 37 osob a od listopadu mrazy zabily 75 osob. Většinou šlo o lidi bez domova. Na jihovýchodě Polska dnes klesly teploty až k minus 35 stupňům, uvedla místní policie. Šlo tak o dosud nejchladnější noc roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Polsku panují rekordní mrazy, až -35 stupňůVideo: Reuters

V Rumunsku zemřelo podvyživené dítě

Úřady na severovýchodě Rumunska vzaly do zvláštní péče devět dětí poté, co v jednom z nevytápěných domů poblíž města Jasy jedno dítě zemřelo na podchlazení. "Tyto děti už trpěly podvýživou. Pak udeřila zima a jejich situace se zhoršila ze špatné na katastrofální," řekl agentuře Reuters mluvčí místního úřadu na ochranu dětí Tiberiu Bantas. Mnoho rodičů podle něj nemá dost peněz, aby se o své domovy a děti řádně postarali. V oblasti bylo až minus 20 stupňů.

V Rumunsku si mrazy vyžádaly smrt dohromady 24 lidí, v Bulharsku 11. V Rumunsku zůstalo zavřeno 373 škol kvůli nefungujícímu topení. Na jihovýchodě země jsou kvůli sněhovým bouřím nesjízdné některé hlavní silnice.

Teplotní rekordy padaly i pod Tatrami. Ve slovenském Popradě padl téměř 50letý rekord, když tam byla dnes ráno naměřena teplota minus 29 stupňů, pět centimetrů nad zemí však bylo minus 31,6 stupně. V Plavči na severu Slovenska klesla přízemní teplota na minus 37 stupňů.

Teče méně plynu

Vzhledem k nízkým teplotám proudí do Evropy z Ruska méně plynu, například Německu dodávky klesly až o 30 procent. Rusko a východní země se suroviny kvůli vyšší spotřebě nechávají více. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám