Hlavní obsah

Slováci vyšli kvůli Gorile do ulic, policie je v mraze rozháněla vodním dělem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Výměnu politiků zapletených do korupce a propojených s finanční skupinou Penta žádalo asi pět tisíc demonstrantů v centru Bratislavy. Protestující házeli na budovu úřadu vlády vajíčka a banány. Posléze se skupina přesunula před sídlo parlamentu. Poslední skupiny protestujících policie rozháněla vodním dělem.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest Slováků proti úplatným politikůmVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Zveřejněný spis Gorila vypracovaný údajně tajnou službou odhaluje jednání politiků a finančních žraloků o procesu privatizace v letech 2005 a 2006. „Ve spisu Gorila se píše o vysokých provizích a okrádání státu. Chceme změnu, aby do politiky přišli noví lidé,“ zdůraznil protestující Milan Ondrejka.

Nejagresivnější účastníci akce se pokusili vyvalit bránu úřadu vlády, házeli na budovu vajíčka a banány. Na nádvoří se seřadila jednotka těžkooděnců, ale nezasáhla.

Část davu se posléze přesunula před sídlo parlamentu, kde proti těm nejradikálnějším, kteří nedbali výzev k rozchodu, policie použila slzný plyn a vodní dělo. A to i přes mrazivé počasí.

Demonstranti házeli dlažební kostky a pokoušeli se prorazit policejní kordon a dostat se k parlamentu. Podle televize Markíza byli zadrženi tři demonstranti. Vodní dělo se policie rozhodla použít poté, kdy protestující vážně zranili dva policisty. Jeden utrpěl popáleniny po zásahu světlicí a druhý utrpěl zranění po zásahu dlažební kostkou. Byl převezen do nemocnice ve vážném stavu.

"Máme dost stejných tváří"

„Chceme, aby všichni politici odešli. Na protest nepůjdu volit,“ řekla studentka Lenka Školecová.

„Je potřeba jít k volbám, aby se něco změnilo,“ je opačného názoru Milan Jurík. „Už máme dost pořád stejných tváři v politice. Za ta léta v politice nemůže být ani jeden z nich čistý, “ uvedla studentka Eva Zajíčková.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Demonstranti v Bratislavě žádali výměnu politiků zapletených do korupce.

Na pódiu se objevil i starosta české obce Panenské Břežany Libor Holík. „Přijel jsem podpořit toto shromáždění, protože u nás je podobná kauza, jen se o ní zatím ještě nepíše. Firma Penta podniká i v České republice a předpokládám, že korupce je u nás možná ještě větší. U naší obce, vzdálené deset kilometrů severně od Prahy, chtějí postavit mezinárodní letiště a to bez korupce určitě nejde,“ řekl Právu starosta, který se nadále cítí Čechoslovákem.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Demonstranti v Bratislavě žádali výměnu politiků zapletených do korupce.

Akci pod názvem Protest Gorila zorganizovala občanská hnutí přes internet a sociální sítě. Organizátoři zdůraznili, že za nimi nestojí žádná politická strana. „Jsme skupina mladých lidí, která chce vzbudit jiskérku naděje, že se dají vykonat změny, pokud se všichni spojíme pro hodnoty spravedlnosti, čestnosti a morálky,“ napsali organizátoři na internetu.

Požadavky protestujících:
- zbavení mlčenlivosti všech, kteří mohou objasnit případ Gorila
- odstoupení dotčených osob - představitelů stran - z politických funkcí a kandidátek
- zrušit předčasné volby, které jsou vypsány na 10. 3. 2012 a posunout termín voleb na září 2012 z důvodu podezření ze závažné trestní činnosti kandidátů politických stran
- důkladné prošetření případu Gorila a zahájení trestního řízení
- vydání předběžného opatření na zákaz nakládání s majetkem do ukončení vyšetřování jak politických funkcionářů, tak podnikatelů a podnikatelských skupin
- zrušení přestupkové a trestněprávní imunity všech politických představitelů

Účastníci protestu požádali prezidenta Ivana Gašparoviče, aby přeložil termín předčasných voleb z března na podzim, aby bylo dost času prošetřit případ Gorila.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Demonstranti v Bratislavě žádali výměnu politiků zapletených do korupce.

Protestující pobouřila zpráva, že Okresní soud v Bratislavě zakázal vydání knihy kanadského novináře žijícího na Slovensku Toma Nicolsona o kauze Gorila. Vyhověl tak žádosti finanční skupiny Penta. Nicolson připravoval knihu několik let, ale nemohl najít vydavatele. Nyní plánoval vydání knihy ještě do březnových předčasných voleb.

„Zákaz je absurdní. Vždyť soud zastavil vydání něčeho, čeho obsah ani nezná,“ reagoval Nicolson.

Protesty se konaly také v Košicích, Nitře, Žilině, v Trečníně a v dalších městech. Celkem se v ulicích sešlo asi 10 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám