Hlavní obsah

Zvířata ve Vysokých Tatrách jsou kontaminována rtutí a arsenem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vysoké Tatry si lidé spojují s čerstvým vzduchem a čistou přírodou. Vědci však s překvapením zjistili, že těla uhynulých kamzíků obsahují rtuť a v těle uhynulého vlka byl arsen. Televize Markíza informovala o výzkumu, kterého se kromě slovenských odborníků zúčastnili i Češi a Poláci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jednalo se o několikanásobné překročení normy.

Toxické látky se do hor dostávají sněhem a deštěm. Vysoké Tatry svou výškou působí jako hradba a zachytávají velké množství srážek.

Vědci zjistili v tělech zvířat také výskyt DDT. Používání tohoto pesticidu bylo zakázáno před čtyřiceti lety, ale z půdy a vody dodnes nezmizel. DDT našli vědci v těle vyder a medvědů.

Zasažena jsou i na pohled krystalově čistá tatranská plesa. V tělech ryb objevili vědci nadlimitní koncentraci toxické látky, která se v minulosti přidávala do barev a lepidel.

Vědci však jedním dechem dodávají, že prostředí Tatranského národního parku je stále mnohem čistší, než prostředí, v němž se běžně pohybujeme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám