Hlavní obsah

Maďarští záchranáři se fotili s bezvládnými pacienty

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Maďarsku propukl skandál po zveřejnění fotografií záchranářů, kteří pózují s bezvládnými pacienty. Záchranáři se nechali zvěčnit většinou v sanitním voze vedle pacienta, který byl v bezvědomí. K fotografiím zveřejněným na sociální síti nejednou připojili text, který urážel lidskou důstojnost pacientů.

Foto: Blikk.hu

Jedna z inkriminovaných fotografií, kde se záchranář nechal vyfotit s bezvládným pacientem.

Článek

Na skandál upozornil deník Blikk a vedení záchranné služby okamžitě zahájilo vyšetřování. Záchranáři na fotografiích jsou maskováni, takže zatím není jasné, kdo snímky pořídil, kdo je na fotografiích ani v jakém městě byly pořízeny. Podle právníků autorům těchto fotografií hrozí až tři roky vězení.

Komentáře pod fotografiemi obsahují urážky a morbidní poznámky na adresu pacientů. Deníkem oslovený odborník upozornil, že se jedná o trestný čin a o pacienty na snímcích je mnohdy nedostatečně postaráno.

„Poloha opilého pacienta na zádech se zakloněnou hlavou, jak je to vidět na snímcích, odporuje všem předpisům. V takové poloze totiž hrozí, že se pacient pozvrací a udusí,“ reagoval nejmenovaný zdravotník na fotografii údajně opilé bezdomovkyně, kterou převáželi sanitním vozem.

Většina zdravotníků i veřejnost fotografie ostře odsoudily. „Pořizovat a zveřejňovat takové fotografie je nepřípustné. Naše hodnocení u veřejnosti není nejlepší i kvůli takovým lidem,“ uvedl jeden ze zdravotníků v internetové diskusi.

Reklama

Výběr článků

Načítám