Hlavní obsah

Český řidič dostane od Slovenska 25 000 eur za nepovedenou akci policie

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská republika odškodní českého řidiče Zdeňka Pekaru, který kvůli nepovedené protidrogové akci slovenské policie strávil Vánoce 2010 v tureckém vězení. Pekara dostane od slovenského ministerstva vnitra jako finanční zadostiučinění částku 25 tisíc eur (645 tisíc Kč), potvrdil v úterý Právu mluvčí slovenského ministerstva vnitra Gábor Grendel.

Článek

Koncem roku 2010 sledovala slovenská policie transport chemikálie používané při výrobě heroinu z Dunajské Stredy do Istanbulu. Transport zabezpečovala česká dopravní společnost, ale řidič o policejní akci nic nevěděl. Slovensko spolupracovalo s policejními složkami dalších států.

V Istanbulu byl kamión tureckou policií zadržen a jeho český řidič zatčen. Po propuštění mu byl udělen zákaz vstupu do Turecka. Pekara tím přišel o práci, protože firma, pro kterou pracoval, dovážela zboží výhradně z Turecka.

Slovenská strana původně očekávala, že řidiče odškodní Turecko. Když se tak nestalo, rozhodl ministr vnitra Daniel Lipšic o odškodnění českého řidiče.

"Jde o vyjádření solidarity, které se očekávalo od turecké strany. Slovenská generální prokuratura i Evropská jednotka pro justiční spolupráci Eurojust totiž potvrdily, že šlo o řádně koordinovanou akci bezpečnostních orgánů vícero evropských států ve smyslu mezinárodního práva," uvedl Grendel.

Pekara toto gesto slovenské strany přivítal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám