Hlavní obsah

EU nebude kupovat íránskou ropu

– Brusel
Novinky, rei

Země Evropské unie se dohodly na zákazu dovozu íránské ropy. S odkazem na nejmenovaného činitele EU to ve středu uvedla agentura Reuters. Podle ní nové ekonomické sankce zasazují ránu íránské vládě jen pár měsíců před volbami.

Foto: Profimedia.cz

Ropný tanker v Perském zálivu

Článek

„Bylo dosaženo pokroku (v jednáních). Ropné embargo je fakticky dohodnuto, už se o něm nedebatuje,“ řekl Reuters nejmenovaný diplomat. Doplnil, že proti zákazu se stavělo Řecko, ale nakonec vyslovilo souhlas.

EU se tak s novými sankcemi připojuje k novým postihům ze strany Spojených států, jejichž prezident Barack Obama podepsal příslušný zákon na Nový rok. Západ má obavy z íránského jaderného programu, podle Teheránu jsou to ale obavy neopodstatněné.

Teherán tak kvůli embargu na dovoz ropy bude muset hledat náhradní kupce. Státy EU od něj kupují 450 000 barelů suroviny denně, což unijní blok jako celek staví do pozice druhého největšího kupce hned po Číně. Velké množství ropy z Íránu dováží například Italové a Španělé.

Prodají, ale pod cenou

Nalézt náhradní odbytiště nebude pro Íránce těžké, ropu prodají v Asii, ovšem zřejmě za nižší cenu, což zkomplikuje vládě v Teheránu život jen pár měsíců před volbami.

Ze situace se snaží těžit i Čína, která v lednu snížila své objednávky o více než polovinu ve snaze stlačit ceny dolů.

Zpráva o zákazu dovozu íránské ropy do EU ovšem okamžitě vyvolala nárůst cen ropy. Severomořská ropa Brent se rázem oproti předchozímu dni prodávala o téměř dva dolary za barel dráž. V průběhu dne se cena vyšplhala na skoro 114 dolarů, což je nejvýše za posledních sedm týdnů.

Ropný průmysl tvoří 60 procent íránské ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám