Hlavní obsah

Britská vláda očekává útok na Írán do dvou měsíců

– Londýn
Novinky, rei

Britská vláda očekává vzdušný útok Izraele proti íránským jaderným zařízením do dvou měsíců. S odkazem na vysoce postavené představitele administrativy to ve čtvrtek napsal deník Daily Mail. Spojené státy podle listu budou úder podporovat.

Foto: Reuters

Íránský ajatolláh Alí Chameneí varuje, že útočníky čeká odveta.

Článek

Zdroje očekávají útok "spíše dříve než později". „Očekáváme něco již o Vánocích nebo počátkem nového roku,“ prohlásil nejmenovaný představitel ministerstva zahraničních věcí. Britové předpokládají, že Izraelce při útoku logisticky podpoří Spojené státy.

Deník The Guardian už před pár dny napsal, že britská armáda připravuje plány pro případ útoku na Írán. Britové se domnívají, že Íránci budou za pár měsíců schopni přesunout svůj program na nová, utajovaná místa, na což nebude Izrael čekat. Zdroje Guardianu uvedly, že Británie by mohla poskytnout Američanům základnu v Indickém oceánu a možná i logistickou podporu. Britská armáda vylučuje svoji přímou účast.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii v úterý ve své pravidelné zprávě zveřejnila dosud nejzávažnější zhodnocení íránského jaderného programu. Program podle ní nese vojenský charakter. [celá zpráva]

Západní diplomacie na zprávu reagovaly výzvami po nových sankcích OSN. Rusko a Čína jsou proti.

Írán považuje tvrzení jaderných inspektorů za lži. Ve středu před případným útokem proti jaderným zařízením v zemi varoval vrchní íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí. "Každý, kdo přijde s myšlenkou útoku na Írán, se musí připravit na odvetnou ránu a železnou pěst," prohlásil.

Reklama

Související články

Americké sankce dělají Íránu problémy

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád poprvé přiznal, že americké finanční sankce způsobují íránským bankám vážné problémy. Podle deníku The Washington Post to...

Výběr článků

Načítám