Hlavní obsah

Britský voják se zabil s manželkou, neměli na přežití zimy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Coventry

Britský voják ve výslužbě Mark Mills (48) a jeho žena Helen (59) byli nalezeni 4. listopadu mrtví v nedostaveném domku v Bedworthu, kde žili. Společně spáchali sebevraždu, protože neměli dost peněz, aby přežili zimu. Na týden měli 57,5 libry (1800 Kč) a pro zeleninu zadarmo na polévku si museli chodit do vzdálenosti 16 kilometrů. Police, která našla oba mrtvé 4. listopadu, uvedla, že jejich smrt nespojuje s nikým jiným.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jeden ze sousedů řekl v úterý listu Daily Mail: „Nemohli si dovolit čelit další mrazivé zimě a cítili, že nemají jinou možnost, než se zabít.“

Jediným příjmem dvojice byly v posledních dvou letech dávky, které dostával Mark, jenž dříve měl na starosti v armádě fyzický výcvik nováčků. Mark nedostal důchod od armády, protože v ní nesloužil dost dlouho.

Propadli sociální sítí

Oba se dostali do problémů, když loni ženě odebrali její dvanáctiletou dceru, protože úřady dospěly k závěru, že se o ni nedokáže postarat. Tím přišla o příspěvky na dítě ve výši 20 liber týdně. Nedostala ani podporu v nezaměstnanosti, protože byla označena za neschopnou práce. Mark si na to stěžoval: „Centrum práce se rozhodlo ji nezaregistrovat, protože ji nepovažovali za zaměstnatelnou, neboť neuměla číst a počítat.“

O podporu pro tento typ lidí si dvojice nepožádala, protože měla strach, že by žena skončila v domě s pečovatelskou službou. Mark si za této obtížné situace letos v červenci Helen vzal. Nechtěl, aby od sebe byli odděleni.

Společně žili v jeho nedostavěném domě, který si ale nemohli dovolit.

Kritika sociálního systému ve Spojeném království

V dokumentu, který o vojákovi byl natočen, Mark tvrdě obvinil sociální systém v Británii. „Myslím si, že systém je velmi špatný. Nemohli jsme dostat podporu, nemohli jsme být uznáni jako invalidní, takže jsme žili z mála, z ruky do úst. Přežívali jsme na jídle pro chudé a žili jsme v jedné místnosti domu, protože zbytek jsme si nemohli dovolit vytopit. Jídlo jsme házeli do hrance vařili z něj polívku, kterou jsme dávali do sáčků, v nichž nám vydržela v kůlně týden. Neměli jsme ledničku ani mrazák,“ vypověděl Mills.

Příslušník Armády spásy Kervin Julien z Coventry si vzpomíná, jak pár chodil na polévku, co rozdávali. Řekl, že Mark, který byl jako dítě zneužíván, mluvil o tom, jak se nemůže domoci adekvátní podpory. Podle něj mluvil i tom, že Helen byla odebrána dcera, ale neuvedl, že měla duševní problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám