Hlavní obsah

Britský pilot zahynul, sedačka ho katapultovala na zemi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Člen britského akrobatického týmu Red Arrows zahynul v úterý na základně Scampton v hrabství Lincolnshire. Podlehl vážným zraněním, která utrpěl, když došlo na zemi ke katapultáži. Zřejmě šlo o poruchu, uvedly BBC a SkyNews s tím, že bližší podrobnosti o tragédii nejsou zatím známy.

Foto: Profimedia.cz

Hawk, němž se pravděpodobně porouchalo katapultovací zařízení, se zakrytým kokpitem

Článek

Stroj display teamu britského královského letectva (RAF) Red Arrows Hawk T1 nebyl v době nehody ve vzduchu, ale na letišti, potvrdili armádní zpravodajové. Na stojánce došlo k odpálení vystřelovací sedačky a ke katapultáži. Na fotografiích je vidět rudý Hawk bez překrytu kabiny nad předním sedadlem.

"Pilot byl vystřelen z letadla na zemi, když byl stroj na zemi," řekl velitel skupiny Simon Blake.K nehodě došlo kolem jedenácté hodiny. Pilot byl převezen do nemocnice, ale zranění byla tak vážná, že nemohl být zachráněn. Není známo, zda pilot v osudné chvíli nastupoval do stroje, či už seděl v kokpitu.

Chis Boatman, který žije poblíž základny, uvedl, že slyšel velkou ránu: „Před pár hodinami jsme moje děti a já slyšeli mohutnou ránu. Zanedlouho poté se kolem domu prohnala sanitka.“

Letouny Hawk jsou vybaveny vystřelovacím sedadlem Martin Baker Mk10B. Toto sedadlo od jednoho z největších světových výrobců umožňuje i katapultáž na zemi za nulové rychlosti. Vystřelovací sedačky s parametry 0/0 (nulová výška a nulová rychlost) jsou vybaveny raketovým motorem, který je vynese do dostatečné výšky několika desítek metrů, aby se pilot mohl snést na padáku. Před odpálením sedačky pyropatrony odpálí překryt kabiny. Přetížení při odpálení činí 12 až 14G.

Red Arrows nelétají

Mluvčí ministerstva obrany k případu uvedl: „Můžeme potvrdit, že došlo k nehodě na základně RAF Scampton. RAF případ vyšetřuje, a až bude mít další podrobnosti, zveřejní je.“

Kvůli tragédii byl zrušen nácvik dalších vystoupení Red Arrows, ale podle BBC mohou stroje Hawk T1 dál létat, i když SkyNews tvrdila, že RAF okamžitě uzemnila všech 126 cvičných proudových letadel Hawk.

Tragédie v akrobatickém týmu

Je to už druhá tragédie v Red Arrows v druhé půlce letošního roku. V srpnu zahynul 33letý pilot Jon Egging při leteckém dnu v na letišti v Bournemouthu. Předtím měla skupina štěstí, 33 let ji nepostihla žádná tragédie.[celá zpráva]

Tým Red Arrows vznikl v roce 1965 a od té doby absolvoval 4300 vystoupení v 53 zemích světa včetně ČR. Je považován za jeden z nejlepších teamů na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám