Hlavní obsah

Teroristu Carlose, známého jako Šakal, soudí za další atentáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V Paříži začal v pondělí soud s venezuelským teroristou Carlosem, zvaným Šakal. Viněn je z podílu na čtyřech atentátech, které si v letech 1982 až 1983 ve Francii vyžádaly 11 mrtvých. Ilyich Ramírez Sánchez, jak zní jeho celé jméno, byl již v roce 1997 odsouzen na doživotí za vraždu dvou francouzských agentů a policejního informátora v Paříži v roce 1975.

Foto: Reuters

Terorista Carlos, známý jako Šakal, u soudu

Článek

Soud Sáncheze, který se považuje za profesionálního revolucionáře, viní z podněcování útoků, při nichž bylo zabito 11 lidí a dalších 140 zraněno, a ze spoluúčasti na vraždě. Carlos obvinění odmítá. Pět lidí zahynulo při atentátu na rychlík mezi Toulouse a Paříží. Další atentáty byly podniknuty v Paříži, v Marseille a na stanici rychlovlaku TGV.

Spolu s ním jsou v nepřítomnosti souzeni jeho tři komplicové. Palestinec Kamál Isáví a Němci Christa-Margot Fröhlichová a Johannes Weinrich, někdejší šéf "evropských operací" Sáncheze a člen německé Frakce Rudé armády.

Carlos minulý měsíc řekl, že se na proces chystá a je v bojovné náladě. „Mým naturelem je nebát se. Moje osobnost se pro takový boj hodí.“

U soudu ho bude hájit Isabelle Coutant-Peyreová, která ho obhajovala i u soudu v roce 1997 a kterou si vzal před deseti lety ve vězení za manželku.

Carlos unesl lidi ze summitu OPEC

Carlos v prosinci 1975 zorganizoval únos šedesáti lidí včetně 11 ministrů z vídeňského summitu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Při akci zahynuli tři rukojmí. Cílem bylo vyměnit za ně prostor v médiích pro palestinské hnutí, což se podařilo.

Podle agentury AFP je to jediná akce, ke které se dosud oficiálně přihlásil.

Foto: Reuters

Obhájkyně a žena teroristy Carlose Isabelle Coutant-Peyreová

Carlosovi se přičítá i řada dalších teroristických útoků, například únos francouzského letadla do ugandského Entebbe v roce 1976. Údajně stál také za masakrem izraelských sportovců na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972 a za obsazením francouzské ambasády v Haagu v roce 1974. To vše popíral, v neděli se však v rozhovoru pro venezuelský deník El Nacional přihlásil k více než 100 útokům, při nichž zemřelo 1500 až 2000 lidí. Civilistů mezi jeho oběťmi bylo prý "jen málo", asi tak deset procent, řekl Carlos v rozhovoru, který s ním deník uskutečnil telefonicky letos v říjnu.

Carlos obdivuje Cháveze

Dvaašedesátiletý teroristický veterán venezuelskému listu také řekl, že terorismus bude existovat, dokud si prý imperialisté budou udržovat svou světovou hegemonii. "Jsem nepřítelem teroristů, jimiž jsou Spojené státy a Izrael," řekl Sánchez. Dodal, že je přesvědčen, že jednou z vězení vyjde, a pak se připojí k režimu nynějšího prezidenta Huga Cháveze a bude bránit Venezuelu.

Mezi lety 1978 a 1986 přicestoval Carlos několikrát i do bývalého Československa.

Šakal se mu přezdívá proto, že mezi jeho věcmi byl nalezen známý thriller Den pro Šakala Fredericka Forsytha.

Unesen byl v roce 1994 z nemocnice v Súdánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám