Hlavní obsah

Luftwaffe dostane vysavače na informace - prvotřídní bezpilotní letouny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německé letectvo ve středu představilo nový přírůstek do své letky – prvotřídní bezpilotní pozorovací letouny Euro Hawk. Upozornil na to server magazínu Der Spiegel.

Článek

Někteří stroj nazývají „velkým vysavačem na informace“. Ve vzduchu vydrží 30 hodin bez doplnění paliva a jeho pozorovacím zařízením nevadí mraky ani písečná bouře. Může zaměřovat možné cíle, a zároveň sbírat další informace z výšky až 18 kilometrů. Zachytí mimo jiné i telefonické hovory, textové zprávy a rozhlasový a televizní signál. Informace předá v reálném čase kontrolnímu středisku v Německu.

Foto: Profimedia.cz

Nový německý bezpilotní letoun Euro Hawk

Euro Hawk je vyroben z uhlíkového vlákna. Váží 15 tun a je dlouhý 14,5 metru. Rozpětí jeho křídel je 40 metrů. Bez přestávky doletí až do vzdálenosti 25 000 kilometrů, to znamená, že bez mezipřistání doletí třeba z Berlína do Tokia.

Luftwaffe plánovala vývoj letounů deset let. Společnost Cassidian, která patří do konsorcia EADS, dodá pět strojů. Německé letectvo by je mělo začít využívat příští rok, jedenáct pilotů již v USA podstoupilo na nové letouny výcvik.

Reklama

Výběr článků

Načítám