Hlavní obsah

Ministr Schwarzenberg překvapil Bělehrad, na bezpečnostním fóru usnul

– Bělehrad

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je znám tím, že na veřejných zasedáních občas nevydrží v bdělém stavu a začne klimbat. Zatímco v Česku to už nikoho nepřekvapí, srbský deník Kurir v pátek označil za skandál, že se ministrovi začala klížit víčka v rámci Bělehradského bezpečnostního fóra.

Článek

Na bezpečnostní fórum do Bělehradu se v pátek sjelo více než 70 významných zahraničních hostů. Schwarzenberg byl usazen do křesla, kde byl v záběru kamer a měl na něj výhled sál plný odborníků. Po chvíli soustředění začal český ministr pospávat. Jeho zhruba půlhodinové zdřímnutí pouze občas přerušil potlesk zesílený reproduktory.

Podle Kuriru Schwarzenbergovo počínání překvapilo také hlavní organizátorku fóra Sonju Lichtovou ze srbského ministerstva zahraničí, která neustále sledovala, zda se český ministr hodlá vrátit do bdělého stavu. List si navíc všímá dalšího svérázného prvku, kterým na sebe Schwarzenberg upoutal pozornost: nepřehlédnutelných červených ponožek.

Šéf TOP 09 v předvolební kampani přivírání víček při oficiálních událostech hájil tím, že když se plácají blbosti, tak spí. Připustil nicméně, že poslouchá stále.

Bělehradské bezpečnostní fórum se koná od středy do pátku, sjeli se na něj delegáti zastupující země Evropské unie i NATO a také zástupci výzkumných a vědeckých institucí či médií. Probírají evropskou a globální bezpečnost, regionální spolupráci a zahraniční politiku.

Anketa

Uráží vás, že český ministr zahraničí usíná na mezinárodních konferencích?
Ano, nevrhá to dobré světlo na Českou republiku
22,7 %
Ne, je to jeho věc
77,3 %
Celkem hlasovalo 100313 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám