Hlavní obsah

"Breivik, velitel. Operace splněna," zatelefonoval atentátník z ostrova na policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Dvaatřicetiletý Anders Behring Breivik, který se přiznal ke spáchání teroristických útoků z 22. července v Norsku, na závěr svého vraždění na ostrově Utoya skutečně mobilem telefonoval policii a vzdal se. Vojenským způsobem přitom ohlásil, že "svou operaci ukončil". Oznámila to ve středu norská média s tím, že zpětným voláním se ale informaci nepodařilo ověřit.

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik při převozu k soudu

Článek

"Breivik. Velitel. Organizován v antikomunistickém hnutí odporu proti islamizaci. Operace splněna, chci se vzdát (speciální jednotce) Delta," citoval z policejního záznamu deník Verdens Gang.

Hovor trval asi tři sekundy. Poté Breivik zavěsil a o minutu později byl zatčen příslušníky zásahového policejního oddílu Delta, který se mezitím na ostrově vylodil. Telefonoval proto, že viděl řetěz ozbrojených policistů pročesávat ostrov a slyšel jejich volání, jímž na sebe chtěli přilákat jeho pozornost a zabránit mu tak v dalším vraždění.

Podle listu se policie pokusila oznámení zpětným telefonátem na Breivikův mobil ověřit, ten však už nereagoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek masakru na Utoye: Musím se tam vrátit zpátkyVideo: Reuters

Policie potvrdila, že jí Breivik krátce před zatčením zavolal, obsah hovoru ale potvrdit odmítla.

"Dostali jsme telefonát z mobilu Behringa Breivika, nepodařilo se nám ale ověřit, že to byl skutečně on," řekl agentuře AFP mluvčí policie v Oslu Henning Holtaas. "Nemůžeme potvrdit, co bylo řečeno," dodal.

Podle listu spočívá určitý zádrhel v tom, že policie Breivikův mobil na ostrově vůbec nenašla. Také tuto informaci ale Holtaas odmítl komentovat.

V Oslu už odklízejí květiny

V noci na středu začala městská správa v Oslu likvidovat záplavu květin u centrální katedrály, které tam nakladli lidé jako své vyjádření úcty obětem a protestu proti zrůdnému činu. "Květinové pole" se stovkami svíček se postupně rozrostlo do rozměru 50 krát 30 metrů a začalo vadit dopravě; také květiny už vesměs zvadly a nepůsobily dobře. Kromě centrálního květinového pole vznikly spontánně menší místní "oltáříčky" s květy a svíčkami u pracovišť osmi obětí výbuchu autobomby ve vládní čtvrti města.

Starosta metropole Fabian Stang již předem oznámil, že květiny budou zkompostovány a poslouží k hnojení stálé zeleně, zbytky svíček budou recyklovány a dopisy či vzkazy obětem a ponechané dárky pro ně budou uloženy v zemském archivu, aby mohly být příležitostně vystaveny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám