Hlavní obsah

Osamělý vlk Breivik je ztělesněné zlo a uspěl, říká šéfka norské tajné policie

– Oslo

Šéfka norské tajné policie PST Janne Kristiansenová je přesvědčena, že Breivik se svým plánem uspěl a média mu v tom pomáhají. Podle ní všechny jen využívá, řekla CNN s tím, že přestavuje ztělesněné zlo.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Šéfka norské tajné policie PST Janne Kristiansenová

Článek

„On je naprosté zlo, on využívá nás a využívá vás, zejména média, aby šířila dál jeho hlas,“ tvrdí Kristiansenová. Podle ní dosáhl svého hlavního cíle, jímž byl „zájem světového tisku“ „Ten nyní má,“ dodala.

Kristiansenová se tak připojila k těm, kteří kritizují média, že o případu široce informují, i když současně ukazují, že Breivik byl skutečně bezohledný a chladný a šlo mu o to  pozabíjet co nejvíc lidí, aby vyvolal šok a lidé povstali proti muslimům. Sám přitom použil taktiku islámských radikálů. [celá zpráva]

Aby nemohl šířit dál své poselství, bylo pondělní předběžné slyšení soudu neveřejné. I tak tam chtěl Breivik číst ze svého 1500stránkového manifestu. Panovaly též obavy, že by mohl poslat kódované poselství svým spolupracovníkům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostrov Utoya týden po masakruVideo: Reuters

Osamělý vlk

Tajná služba si však myslí, že jednal sám. „V tuto chvíli si nemyslíme, že do akce bylo zapojeno více lidí,“ uvedla šéfka zpravodajců vnitra Janne Kristiansenová. „Myslíme si, že jednal sám. Byl to, čemu říkáme osamělý vlk. A osamělý vlk vždy jedná sám, nemá nikde komplice, a tak on taky jednal,“ dodala.

Po osamělých vlcích se ale těžko pátrá. Breivik navíc jednal v souladu se zákonem, zbraně si registroval, hnojivo si kupoval kvůli farmě, a proto byla odložena i informace, že si objednával hnojivo v Polsku. [celá zpráva]

Jeho výroky v diskusích na internetu byly umírněné. [celá zpráva]

Pokračuje zveřejňování seznamu obětí

Breivikovo řádění má zatím 76 obětí, 8 lidí zahynulo při výbuchu bomby v autě a 68 na ostrově. Policie do čtvrtečního večera zveřejnila identitu 41 obětí.

Policejní šéf Johan Fredriksen ale nepotvrdil, zda je nadále někdo nezvěstný, i když policie ve čtvrtek dále prohledávala vody jezera okolo ostrůvku Utoya.

Breivika čeká v pátek druhý výslech na policii. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Stejně neuniknete, smál se prchajícím Breivik

S každým dalším dnem, který uplynul od pátečního masakru na ostrově Utoya, přibývají nová svědectví od lidí, kteří měli to štěstí a střelbu Anderse Behringa...

Výběr článků

Načítám