Hlavní obsah

Tajné služby Breivika sledovaly od března, podle otce se měl raději zastřelit

– Oslo

Anders Behring Breivik, který v pátek útočil v centru Osla a na ostrově Utoya, byl od března v hledáčku tajných služeb. V pondělí to uvedl norský tisk, čímž oživil debatu o tom, zda neselhal bezpečnostní aparát a masakru šlo zabránit.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Reuters

Anders Behring Breivik

Článek

Breivik údajně na sebe upoutal pozornost ilegálním nákupem chemikálií na internetu. Polský rozhlas informoval, že chemikálie nakoupil ve Vratislavi. Polská policie v té souvislosti popřela, že by někoho zatkla.

Norské služby nicméně podle zpráv vůči Breivikovi žádné kroky nepodnikaly, neboť informace o jeho aktivitách nebyly shledány relevantními.

Nyní úřady tvrdí, že postupovaly správně a že podobným šíleným činům vždy zabránit nelze.

Breivik nejprve v pátek odpoledne odpálil bombu umístěnou v autě před vládní budovou v centru Osla. O hodinu a půl později na ostrově Utoya, kde měli shromáždění mladí socialisté, spustil střelbu do lidí. Svými činy prý chtěl upozornit na hrozbu ze strany islámu a imigrantů a sociální demokraty potrestat za jejich špatnou vládní politiku.

V Oslu zemřelo nejméně osm lidí, na Utoye 68. Desítky dalších lidí jsou zraněny a některé osoby jsou stále pohřešovány. Očekává se, že identifikace všech obětí budou dokončeny do čtvrtka.

V pondělí stanul Breivik poprvé před soudcem. [celá zpráva]

Kromě toho, že řekl, že je nevinný, změnil svoji dřívější výpověď, když prohlásil, že měl komplice a v Norsku existují „další dvě buňky“. Předtím Breivik uváděl, že jednal sám. Policisté na tiskové konferenci řekli, že „nemohou zcela vyloučit zapojení někoho dalšího“.

Měl ses zastřelit, vzkázal mu otec

Se svými norskými partnery je v kontaktu a odpovídá na jejich dotazy i Bezpečnostní informační služba (BIS), řekl ČTK mluvčí služby Jan Šubert. Breivik údajně loni navštívil Prahu s cílem získat zde zbraně.

V pondělí rovněž prohlásil Breivikův otec Jens, který rodinu opustil, když synovi byl rok, že se měl Breivik po řádění na Utoye zastřelit.

V pondělí navečer se v Oslu sešlo až sto tisíc lidí, aby si připomněli památku zabitých.

Výběr článků

Načítám