Hlavní obsah

Ostrovní střelec je milovníkem klasické hudby a lovu

– Oslo • Aktualizováno
Novinky, coe

Norská média za podezřelého ze střelby na ostrově Utoya označila dvaatřicetiletého Anderse Behringa Breivika. Policie se domnívá, že mezi výbuchem bomby v Oslu a střelbou je spojitost, neví však, zda v případech nefiguruje ještě jiná osoba. Breivik má v letním táboře na svědomí přes 80 lidských životů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohlídka domu podezřelého Anderse Behringa BreivikaVideo: Reuters

 
Článek

Na svém profilu na Facebooku, který byl založen 17. července, Breivik většinou uváděl odkazy na svá oblíbená hudební videa. Je křesťan, konzervativních politických názorů, má rád klasickou hudbu.

Jako své koníčky uvedl posilování a lov. Co se týče vzdělání, uvedl, že má za sebou zhruba 14 500 hodin studia srovnatelných s bakalářským oborem v obchodních, ekonomických a manažerských oborech (BBA) a že je prováděl nezávisle. Do svého vzdělání řadí také 3000 hodin studia mikro- a makroekonomie a náboženství.

Breivik podle serveru New York Daily News o sobě také napsal, že má rád počítačovou akční strategii World of Warcraft.

Foto: Profimedia.cz

Další z fotografií Anderse Behringa Breivika na jeho profilu

Bomba s hnojivem

Uvádí také, že je ředitelem firmy s názvem Breivik Geofarm. Ta má podle zjištění policie podnikat se zbožím pro farmáře. Tuto okolnost si vyšetřovatelé dávají do souvislosti s explozí v Oslu, kde vybuchla bomba založená na dusičnanu amonném, který se používá jako hnojivo.

Agentura Reuters v sobotu uvedla, že Breivik 4. května nakoupil šest tun umělých hnojiv.

Z dalších zápisů na internetu podle policie vyplývá, že Breivik zastává protimuslimské postoje. To se však zatím nepodařilo prokázat, vyšetřovatelé nevědí, zda se v minulosti zapojoval do protimuslimských akcí.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik

Obviněný spolupracuje

Muž, kterého policisté označují za křesťanského fundamentalistu, byl již obviněn. Zástupce norských policistů Roger Andresen novinářům sdělil, že muž je vyšetřován a spolupracuje. „Má jasno v tom ohledu, že chce všechno vysvětlit,“ uvedl Andresen.

Motivy jeho činu jsou však zatím předmětem šetření.

Muž je údajně vyšetřován na základě protiteroristického zákona, podle něhož mu podle BBC v případě usvědčení hrozí 21 let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik

Breivik je norskými médii ztotožňován s mužem, který v pátek na ostrově Utaya v převlečení za policistu střílel do davu mladých lidí na mítinku sociálně demokratické vládní strany NAP. Následkem jeho amoku zemřelo přes 80 lidí, poslední zprávy hovoří o 84. Muž však má mít podíl i na bombovém útoku v centru Osla, k němuž došlo nedlouho před střelbou, neví se však, v jakém rozsahu a zda jej vykonal sám. Zahynulo při něm sedm lidí.

Policie se však v oficiálním vyjádření zdráhá uvádět jakákoli konkrétní jména.

Některá norská média také spekulují, že na Utoyi nestřílel Breivik sám. List Verdens Gang například uvedl, že zatímco Breivik měl na sobě policejní uniformu, druhý střelec byl v civilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám