Hlavní obsah

Počty případů s krvácivými průjmy narůstají v Německu po stovkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denně v Německu přibývají stovky případů lidí nakažených těžkými střevními průjmy. Jen za středu přibylo 365 nemocných, přičemž takřka sto nových pacientů trpí závažnou formou onemocnění. A dalších 500 případů se prověřuje.

Foto: Manfred Rohde,Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI), Reuters

Enterohemoragická bakterie Escherichia coli

Článek

„Zdá se, že prudký nárůst v posledních dnech se ještě stupňuje,“ komentoval statistiku Michael Stiehlke z Ústavu Roberta Kocha.

Počet obětí v SRN se ve středu zvýšil na 16, když zdravotnické úřady potvrdily úmrtí 84leté ženy z Harburgu u Hamburku.

Madrid se domáhá odškodnění od SRN

Španělsko bude vymáhat po Spolkové republice Německo odškodné za miliónové ztráty, které zemědělci utrpěli poté, co německé úřady mylně označily španělské okurky za zdroj nákazy krvavých průjmů vyvolaných zmutovanou bakterií EHEC.

„Budeme usilovat o kompenzace, o tom není sporu. Nevylučujeme ani právní kroky proti úřadům v Hamburku. Od začátku bylo jasné, že Španělsko nemůže být výchozím bodem šíření infekce,“ řekl španělský vicepremiér Alfredo Pérez Rubalcaba v narážce na fakt, že s informací o závadnosti okurek přišel hamburský Senát, tedy vláda spolkové země Hamburk.

V Hamburku se minulý týden našly bakterie EHEC na okurkách ze Španělska. Další testy však v úterý prokázaly, že nešlo o kmen vyvolávající epidemii.

Španělské zemědělské svazy vyčíslily ztráty na 200 miliónů eur (přes pět miliard korun) za týden.

Ilse Aignerová, německá ministryně zemědělství a ochrany spotřebitelů, ve středu hájila hamburské úřady před španělskými výčitkami. „I na španělských okurkách se přece našli původci EHEC. Proto muselo být v souladu s evropskými předpisy vydáno i rychlé varování,“ řekla televizi ZDF.

Tratí i němečtí zemědělci

Krize kolem EHEC způsobuje ztráty i německým zemědělcům. „Pěstitelé zeleniny vykazují týdně ztráty 30 miliónů eur (735 mil. korun),“ řekl Gerd Sonnleitner, předseda Svazu zemědělců. Kritizoval rovněž varování odborníků před konkrétními druhy zeleniny s tím, že rozšiřování nákazy nezabránilo.

Anketa

Kontrolujete při nákupu výrobků zemi jejich původu?
Ano, zásadně
33,1 %
Ano, ale jen když si vzpomenu
38,9 %
Ne, zajímá mě spíš cena
28 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12199 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám