Hlavní obsah

Mrak z islandské sopky se může dostat nad Evropu

– Reykjavík • Aktualizováno

Island v neděli kvůli oblaku prachu ze sopky Grímsvötn, která se probudila v sobotu, uzavřel hlavní mezinárodní letiště v Keflavíku. Pokud bude vulkán pokračovat v činnosti v současné intenzitě, dostane se sopečný mrak do úterý nad Skotsko a do čtvrtka a pátku nad zbytek britských ostrovů a také nad Francii a Španělsko. To už by mohlo ohrozit letecký provoz nad Evropou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Islandu chrlí kouř další sopka, v okolí vyhlásili bezletovou zónuVideo: Reuters

 
Článek

Kouř s popílkem v neděli sahal do výšky asi 20 kilometrů. Podle oznámení islandské správy letišť Isavia letiště v Keflavíku od 10:30 SELČ nepřijímá ani neodbavuje lety.

Islandští meteorologové na možný postup sopečného mraku dnes upozornili evropské letecké společnosti na základě pětidenní předpovědi. S přibývajícími dny se ale bude s ohledem na proměnlivost proudění větrů nad Atlantikem nejspíš ještě několikrát měnit. V následujících 24 hodinách se jakékoli narušení vzdušné dopravy nad Evropou a oceánem nepředpokládá.

Ledovcový vulkán Grímsvötn poblíž ledovce Vatnajökull na jihovýchodě země se probudil k životu v sobotu a začal do vzduchu chrlit popel. V okruhu 200 kilometrů byla poté vyhlášena bezletová zóna a letadla byla odkláněna jižním směrem. Mluvčí společnosti Isavia podle agentury AP uvedla, že nad ostrovem se prostírá oblak sopečného prachu. "Dobrá zpráva je, že nemíří na Evropu," uvedla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kouř stoupá ze sopky do výšky 20 kilometrůVideo: Reuters

Evropská letecká služba Eurocontrol v prohlášení uvedla, že oblak sopečného popela se posunul na severovýchod a v současnosti nemá žádný dopad na leteckou dopravu v rámci Evropy ani na zámořské lety. "Situace by tak měla zůstat dalších 24 hodin," uvedla společnost v prohlášení, ze kterého citovala agentura Reuters.

Keflavík leží asi 50 kilometrů od metropole Reykjavíku. Podle původních informací se vzhledem k převládajícímu směru větru očekávalo, že kouř bude směřovat do Skandinávie.

Loni na jaře aktivní ledovcový vulkán Eyjafjallajökull uvrhl leteckou dopravu do chaosu, když řada evropských zemí, včetně České republiky, musela kvůli erupcím v polovině dubna uzavřít vzdušný prostor.

Erupce sopky Grímsvötn se objevují pravidelné zhruba každých deset let a trvají krátce. Grímsvötn proto bývá pokládán za relativně neškodný vulkán. V poslední době vybuchl v letech 1993, 1995, 1998 a 2004. Poslední erupce trvala jen pět dní na začátku listopadu 2004, ale způsobila záplavy a výpadky v islandském i zaoceánském leteckém provozu.

Začátek sopečné činnosti tentokrát provázela série menších zemětřesení. Úřady v okolí se začaly připravovat na možnou záplavu roztátého ledu. Policie také uzavřela hlavní silnice nedaleko vulkánu, kde vozy a domy pokryla vrstva šedého sopečného popela.

Na Islandu je téměř 30 aktivních sopek. Loni na jaře aktivní ledovcový vulkán Eyjafjallajökull uvrhl leteckou dopravu do chaosu, protože řada evropských zemí, včetně České republiky, kvůli němu musela v polovině dubna uzavřít vzdušný prostor.
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islandská sopka zase chrlí dým a popel, Irsko zakázalo létatVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám