Hlavní obsah

Ukrajina vyhostila dva české diplomaty

Právo, Novinky, Michael Švec
Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina vyhostila dvojici českých diplomatů. S odkazem na oficiální stanovisko ministerstva zahraničí to v pátek uvedla tamní agentura Unian. Podle šéfa české diplomacie je to zřejmě odplata za politický azyl, který Praha udělila bývalému ukrajinskému ministrovi hospodářství Bohdanu Danylyšynovi.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo ukrajinského ministerstva zahraničí v Kyjevě

Článek

Jedná se o dva spolupracovníky vojenského atašé českého velvyslanectví v Kyjevě, napsala agentura. Vyhoštěni byli na základě žádosti ukrajinské kontrarozvědky SBU.

Unian uvedla, že se chování dvojice diplomatů neslučovalo s pravidly jejich působení. Češi se podle ukrajinské strany snažili získat státní tajemství. Ukrajinci si stěžovali u českého chargé d’affaires Vítězslava Pivoňky.

"Není v tom žádná politika, jsou to vojenští přidělenci. Jde o muže a ženu v hodnostech plukovníka a majora. Nejsou to ani pořádně diplomaté, je to čistě vojenská věc, prostě využívají diplomatický status," citovala ČTK mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Oleha Vološyna.

Podle webových stránek českého ministerstva zahraničí na ambasádě v Kyjevě pracují tři zaměstnanci úseku obrany. Je mezi nimi uveden plukovník Zdeněk Kubíček jako vedoucí úseku a majorka Petra Novotná jako vojenský přidělenec, upozornila ČTK. Podle listu Ukrajinska pravda se diplomaté zajímali o informace týkající se letectva.

O údajných aktivitách českých diplomatů hovořila na tiskové konferenci v Kyjevě mluvčí ukrajinské kontrarozvědky SBU Maryna Ostapenková. Podle ní agenti SBU va závodě civilního letectví číslo 420 objevili ukrajinského spolupracovníka českých diplomatů. Toho mluvčí identifikovala jako "občana S". Údajně plukovníku Kubíčkovi předával dokumenty, které se týkaly programu vývoje letadel An-70 a An-178 a také dokumentaci o "systému aktivní ochrany letadel Adros". "Občan S" je ve vazbě a bude předán trestnímu stíhání. Hrozí mu trest čtyři až osm let vězení.

Kromě "občana S" byla odhalena také ukrajinská "majorka L". Tu měla angažovat česká špionáž v roce 2005. "Majorka L" je podle Ostapenkové na svobodě, protože pečuje o nezletilé děti.

Schwarzenberg: Zřejmě je to odplata

Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga je vyhoštění zřejmě odplata za politický azyl, který Praha udělila bývalému ukrajinskému ministrovi hospodářství Bohdanu Danylyšynovi. Ministr to řekl novinářům během své návštěvy Gruzie.

„(Ukrajinci) asi nějaký důvod uvedou, ale existují velmi pravděpodobné domněnky, že je to spíše odveta. Ne že bychom my někoho byli vykázali, nýbrž že jsme si někoho ponechali v České republice,“ uvedl ministr s odkazem na Danylyšynův případ.

Oba vyhoštění pracovníci podle Schwarzenberga špionáž neprováděli. „Asi se vojenský přidělenec s někým setkal, oni to nahráli,“ řekl. „Že by prováděl přímo špionážní činnost, to vojenští přidělenci zásadně nedělají,“ prohlásil.

Na vztahy Prahy a Kyjeva ale aféra podle ministra vliv mít nebude. „Neohrozí (to naše vztahy). Prostě chtěli ukázat ramena,“ uzavřel.

Danylyšyna, který je ve vlasti podezřelý ze zneužití pravomocí, loni v říjnu zatkla v Praze česká policie na základě mezinárodního zatykače. Exministr zde požádal o azyl, který počátkem roku dostal.

Reklama

Výběr článků

Načítám