Hlavní obsah

Etna se probudila, chrlí lávu a sopečný prach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Catania

Proslulý italský vulkán Etna je opět aktivní. V noci na čtvrtek začal z nově vytvořeného, menšího kráteru stoupat kouř a sloup sopečného prachu spolu s gejzíry lávy. Uvnitř sopky experti zaznamenali otřesy a pnutí uvnitř Etny roste. Blízké letiště bylo z bezpečnostních důvodů uzavřeno. Vulkanická aktivita komplikuje také cyklistický závod Giro d’Italia.

Článek

Jedná se o třetí letošní erupci, což dokazuje, že aktivita Etny roste. Lidstvo v dějinách zaznamenalo 200 výbuchů této sopky, která je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. V aktivním stavu je podle vědců neustále.

Z bezpečnostních důvodů bylo uzavřeno letiště v Catanii. V noci na čtvrtek byly zaznamenány silné exploze a vývrhy lávy na východní straně sopky. Nejsou hlášena žádná zranění.

Foto: Profimedia.cz

Etna opět chrlí lávu

Cyklističtí závodníci mohou mít problémy

Problémy může probuzená Etna způsobit organizátorům prestižního cyklistického závodu Giro d’Italia. Nedělní devátá etapa začíná v sicilském přímořském městě Messina, odkud vede trasa dlouhá 169 kilometrů k cíli, který leží 1892 metrů nad mořem v těsné blízkosti Etny.

“Etapa není ohrožena, buďme v klidu,” vyzývá ředitel soutěže Angelo Zomegnan. Připustil však, že na silnicích kolem Etny leží až dvoucentimetrová vrstva sopečného prachu, kterou se najatí dělníci snaží odmést. Prach na silnici snižuje přilnavost pneumatik, čímž by mohlo dojít ke zvýšenému riziku pádu cyklistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám