Hlavní obsah

Klaus by rád Černé Hoře dopřál více českých turistů

Právo, Jiří Ovčáček (Podgorica)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podgorica

Prezidenti ČR a Černé Hory Václav Klaus a Filip Vujanović se ve středu na setkání podnikatelů z obou zemí v hlavním městě Podgorici pozastavili nad nízkým počtem českých turistů, kteří malou přímořskou zemi navštěvují. Podle Vujanoviče jich loni přijelo jen 24 tisíc, což je pouhých devět procent z celkového počtu návštěvníků.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Prezidenti ČR a Černé Hory Václav Klaus a Filip Vujanović

Článek

Černohorský prezident na úvod jednání podnikatelů vyjádřil přání, aby z ČR jezdilo více lidí a pobývali zde delší čas. Klaus, který je v Černé Hoře poprvé, označil počet českých turistů za relativně malý a poukázal, že Pražský hrad navštíví týdně právě 25 tisíc turistů. „V tom je třeba něco udělat, určitě bych si přál, kdyby se počet turistů zvýšil,“ poznamenal Klaus.

Zavtipkoval také na téma, proč z ČR jezdí do Černé Hory málo lidí. „Nevím, čím to je. Asi je zadržují v Chorvatsku,“ podotkl Klaus. Česko a malá přímořská země mají co dohánět i ve vzájemném obchodu.

Jak na podnikatelském fóru náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka upozornil, dovoz z ČR představuje pro Černou Horu pouhých 0,7 procenta z celkového objemu. Návštěva prezidenta Klause, kterého doprovází početná podnikatelská delegace, si klade za cíl to změnit k lepšímu.

Reklama

Výběr článků

Načítám