Hlavní obsah

Muzeum Andyho Warhola přichází o vzácné obrazy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Muzeu moderního umění Andyho Warhola ve slovenských Medzilaborcích hrozí, že přijde o řadu exponátů. Místní poslanci totiž odmítli vyčlenit peníze na koupi vzácných obrazů a majitel obrazů zvažuje jejich prodej do zahraničí. Informoval o tom deník Korzár.

Foto: Profimedia.cz

Andy Warhol

Článek

Deset portrétů Židů vlastní Eugen Gališin z Humenného. Doposud své obrazy zapůjčoval muzeu Andyho Warhola bez nároku na odměnu. Loni navrhl samosprávnému kraji, aby jeho obrazy koupil. Poslanci však odmítli vyčlenit peníze na obrazy a vyjádřili se, že za tak vysokou částku by se měly raději opravit silnice. Cena obrazů se podle slovenského tisku pohybovala kolem miliónu eur (přes 24 miliónů Kč).

Poslancům se nelíbilo, že muzeum Andyho Warhola nemá jasnou koncepci a navštěvuje ho stále méně lidí. Muzeum vlastní pouze 30% vystavovaných obrazů a poslanci se obávají, že pokud zaplatí jednomu vlastníkovi obrazů, přijdou s podobnými požadavky i další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám